"Київ спотикання "

Вадим ПРОЦИШИН
22 березня 2013

НА ЧАСІ. Вчорашнє засідання Верховної Ради пройшло, так би мовити, під егідою місцевого самоврядування. Було прийнято за основу та в цілому низку постанов про призначення позачергових виборів міських, селищних та сільських голів. Депутати голосували злагоджено: за кожне рішення було віддано в середньому по 350 голосів. 

Проте ситуація змінилася під час голосування за проект постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міськради та Київського міського голови 2 червня 2013 року. За відповідне рішення проголосували лише 179 народних обранців.

Депутати від фракції Партії регіонів мали деякі зауваження щодо постанови. Вони запропонували проголосувати документ у першому читанні, а остаточно визначити долю виборів у столиці після висновків Конституційного суду. А опозиція наполягала на тому, що з виборами не можна зволікати: якщо не провести у потрібні терміни, то після 2 червня столична влада втратить легітимність.

Компроміс знайшли під час консультацій голів фракцій: вирішено повернутися до розгляду питання та проголосувати за постанову в першому читанні, скоротивши її підготовку до другого читання. «За» проголосували 293 депутати: (Партія регіонів — 146; ВО «Батьківщина» — 73; «УДАР Віталія Кличка» — 33; ВО «Свобода» — 32; позафракційні — 9).

Доля столичних виборів може вирішитися вже на наступному сесійному тижні (початок квітня). Щоправда, глава фракції ПР Олександр Єфремов заявив, що фракція прийматиме рішення лише після оприлюднення роз’яснень КС.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua