"Київські адреси Майроніса — вільнюські адреси Кобзаря"

Василь МАЗОРЧУК
30 березня 2013

ЗАПЛАНОВАНО

Громадські організації Литви й України створять документальний серіал

Майбутній доробок відповідатиме й інтересам двох країн, і політиці добросусідства Європейського Союзу в цілому — таку мету визначили Європейська Асоціація етнічних журналістів RUNE MEDIA (Литва) та Інститут досліджень діаспори (Україна). Угодою про співпрацю, підписаною президентом асоціації Віктором Чернишуком і директором інституту Ігорем Винниченком, передбачено на теренах нашої держави здійснити зйомки, що стануть основою семи 25-хвилинних фільмів, назви яких вельми промовисті: «Поле нашої слави (битва під Синіми Водами як чинник повернення України до західної цивілізації)», «Литовська замкова спадщина України: невідоме про відоме»; «Від Європейського з’їзду монархів до Європейського Союзу: шляхи Литви і України», «Українськими шляхами литовських князів»; «Київські адреси Майроніса — вільнюські адреси Кобзаря»; «Багаті громадами (українці в Литві, литовці в Україні)»; «Батьківщина — Крим, місце служби — Тракай».

Підписанти — не новачки на гуманітарних європейських теренах. У доробку асоціації, яка є партнером Європейського Парламенту, — сім фестивалів українського мистецтва «Балтійська Трембіта» (Вільнюс — Рига — Таллінн), медіа-караван «Разом у Європі — Together in Europe», який проїхав шляхами 10 європейських країн, міжнародний фестиваль документальних фільмів і телевізійних програм країн Північної Європи «Amber Arch», телевізійні і радіопрограми, сайт i-Dela. Фільми і передачі, створені продюсерським центром асоціації, отримали відзнаки та звання лауреатів міжнародних фестивалів у Торонто, Будапешті, Таллінні, Бауцені, Венеції, Кошицях, Кракові, Вільнюсі, Ужгороді, Ялті, а їхніх творців нагороджено державними і урядовими нагородами Естонії, Литви, Греції, Кіпру, України, а також медаллю Фелліні (ЮНЕСКО).

Інститут досліджень діаспори, попри громадський статус, упродовж майже 20 років студіює минувшину та сьогодення і закордонних українців, і діаспор в Україні. В його доробку — конференції та «круглі столи» з діаспорної тематики, міжнародний фестиваль «Нашого цвіту — по всьому світу», гуманітарний проект «Місця пам’яті на мапі України»,  інформаційні каталоги, бібліографічні та біобібліографічні збірки тощо.

Очевидно, що успішна реалізація проекту залежить не стільки від творчих потуг митців і науковців, як від належної підтримки з боку бізнесових інституцій та органів місцевого самоврядування. Велику надію покладають і на державну допомогу, оскільки в підписаній торік у Вільнюсі Програмі співробітництва між міністерствами культури України і Литовської Республіки на 2012—2015 роки передбачено: «Сторони сприятимуть безпосередньому взаємному співробітництву між культурно-мистецькими центрами, творчими спілками, мистецькими об’єднаннями та іншими закладами сфери культури, а також здійсненню культурних проектів». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua