"Книжки «впали» у Книгу рекордів"

Олександр ВЕРТІЛЬ
13 листопада 2014

Новий національний і водночас світовий рекорд установлено в приміщенні бібліотеки Української академії банківської справи НБУ, що в Сумах. На перший погляд, дещо незвичний, однак, якщо проаналізувати всі складові, то…

Протягом 7-ми хвилин 5200 книжок, вертикально вишикуваних на підлозі, одна за одною впали за принципом доміно і «пробігли» 4-ма залами бібліотеки, подолавши загалом понад 700 метрів. Попередній світовий рекорд було встановлено в Бельгії, де працівники тамтешньої Книжкової асоціації вибудували ланцюг із 4845 книжок загальною протяжністю 614 метрів.

По-своєму видовищний рекорд удався лише з третьої спроби, оскільки заважали головним чином протяги або ж навколишні резонансні коливання. Але, як сказав в.о. ректора УАБС Сергій Козьменко, сумському вишу вдалося не лише встановити світове досягнення, а й привернути увагу широкої громадськості до книжки, бібліотек, проблем читання тощо.

На рекорд працювали майже 50 добровільних помічників з числа місцевих бібліотекарів, студентів, викладачів і науковців. Протягом трьох днів вони готували книжки, значну частину яких із власних бібліотек подарували сумчани. А нині з цих дарунків формують бібліотечки, які отримають бійці в зоні АТО, дитячі сиротинці області, школи та ін.

До слова, фінішем рекорду стали абревіатура «УАБС» та державний прапор України — їх утворили книжки, що завершували довжелезну стрічку.

Куратор проекту й автор ідеї доцент вишу Сергій Тихенко та його численні помічники і вболівальники залишилися задоволені досягненням. Адже після відповідного оформлення книжковий «пробіг» буде занесено до двох Книг рекордів — України та Гіннесса. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua