"Книжкові шпаківні додають читання"

Микола ШОТ
20 червня 2013

ДОБРА СПРАВА. Книжка у час суцільної комп’ютеризації має бути ближчою до кожного з нас, а до дітей передовсім. Але яку форму обрати для популяризації літературних видань, активізації читання книжок? Нині дедалі більших обертів набирає всеукраїнська ініціатива «Додай читання». Автор цього проекту — київська письменниця Євгенія Пірог. Її починання вже підтримала Національна спілка письменників України, бібліотеки тощо.

Тернопіль теж енергійно долучився до ініціативи, що зорієнтована на дитяче середовище. За словами координатора проекту в місті над Серетом письменниці Ірини Мацко, починання має просвітницьку та соціальну спрямованість. «Читай та додавай: книжки, знання, друзів» — таке його гасло. Вирішили подбати про книжкові шпаківні, які б розміщували в громадських місцях. Ідеться зокрема про медичні, торговельні, відпочинкові заклади, кав’ярні.

Одразу зазначу, що бажання у такий спосіб популяризувати книжки додає ще кілька добрих справ. Адже шпаківні треба виготовити або з батьками, або на уроках трудового навчання чи у гуртках. Треба ще й виявити добру волю, благодійність як діткам, так і дорослим: придбати чи поділитися книжкою для наповнення цих шпаківень.

Книжку із шпаківні розглядає третьокласник Роман Архитко, якому випала нагода виконати роль птаха-читайлика. Фото автора

У Тернополі перші чотири шпаківні представили ще торік у грудні до дня Св. Миколая. Постарався задля цього приватний підприємець, а оформили-облаштували їх студенти Тернопільського національного педагогічного університету

ім. В. Гнатюка. У лютому цього року на базі позашкільних закладів організовували майстер-класи з виготовлення таких книжкових «будиночків». Упродовж наступних місяців школи та позашкільні заклади виготовляли й оздоблювали шпаківні, збирали дитячу літературу. Нещодавно в Українському домі «Перемога» в обласному центрі бібліотеки разом зі школами репрезентували власні шпаківні із зібраними книжками та урочисто передавали визначеним закладам. Загалом у Тернополі виготовили понад 20 таких експрес-читалень, де розмістили понад півтисячі книжок і журналів.

Відтепер щокварталу міські бібліотеки книжками, журналами, які подарували доброчинці, наповнюватимуть шпаківні, проводитимуть біля них заходи із заохочення дітей до читання. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua