"Кобзар єднає Україну"

Владислав КИРЕЙ
24 травня 2014

В Україні тривають Шевченківські дні. 22 травня відзначено 153-ю річницю перепоховання праху Тараса Шевченка на Чернечій горі у Каневі. В Успенському соборі міста з цієї нагоди відбувся поминальний молебень. На завершення митрополит Черкаський і Канівський Софроній звернувся до земляків: «Вшановуючи пам’ять Шевченка, ми називаємо його і Пророком, і Генієм, але є у Тараса Шевченка ще одне ім’я — Українець. Він понад усе любив Україну. Любити свою землю повинен кожен. Вірю, що Бог у ці тяжкі для держави часи допоможе нам».

Потім була традиційна урочиста хода до могили поета «Останнім шляхом Кобзаря». На території Нижнього парку Шевченківського національного заповідника переможці Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!» одержали нагороди, лунав хоровий спів учасників міжнародного фестивалю «Чернеча гора». Тут же можна було ознайомитися з виставкою творів образо?творчого та декоративно-вжиткового мистецтва за участю українських майстрів та послухати у виконанні аматорських колективів України пісні та вірші Тараса Шевченка. Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк подарував канівському музею Тараса Шевченка примірник «Кобзаря», який побував у космосі.

У рамках міжнародного Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій» та всеукраїнського форуму «Свою Україну любіть» Черкащину відвідали відомі шевченкознавці, громадські діячі, представники української діаспори та шанувальники Тараса Шевченка з усіх куточків країни. Численні заходи, присвячені творчості поета, відбулися в обласному центрі. Урочистості в ці дні відбулися й в інших містах і селах області. Так, у райцентрі Городище, неподалік якого жила сестра Тараса — Катерина і в якої він не раз бував, відбулося міжнародне мистецьке свято «Садок вишневий коло хати...» та культурно-мистецький фестиваль, участь у якому взяли більше трьохсот виконавців з усіх районів.

200-літній ювілей поета співпав із 25-річчям Черкаського музею «Кобзаря», у якому зібрано оригінальну та рідкісну колекцію «Кобзарів» Тараса Шевченка.

— За минулі роки наші фонди збільшилися у десять разів. У нас є навіть прижиттєвий «Кобзар», ми маємо колекцію перекладів творів Шевченка 150 мовами світу, художню колекцію «Шевченкіана» з пор?третами Тараса Григоровича, — розповіла директор музею пра?праправнучка поета Ольга Шарапа.

Напередодні в обласному художньому музеї відбулося урочисте відкриття Всеукраїнського культурно-мистецького проекту «Мальовнича Україна». Історія виставки бере свій початок з 1991 року — часу здобуття Україною незалежності, і проходить щорічно в різних містах країни. «Мальовнича Україна» продовжує мистецькі принципи й традиції, закладені Тарасом Шевченком в альбомі офортів «Живописна Україна», виданому в 1844 році. Шевченко замислив альбом як періодичне видання про історію, народний побут, звичаї, природу та історичні пам’ятки України. До нього увійшли замальовки, які він робив під час своїх подорожей Україною. В експозиції «Мальовничої України» близько 300 творів живопису та графіки, які висвітлюють творчість митців, котрі йдуть шляхом пошуків через національне до світового мистецтва, осмислюючи надбання національної культури, знаходять сучасні композиційні та колористичні вирішення.

Окремим розділом представлені твори художників-лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка. В розділі ретроспекції — твори провідних українських художників, написані протягом років незалежності.

Рік 200-літнього ювілею національного генія триває. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua