"Колекціонери не шкодують грошей на картини"

19 листопада 2010

АУКЦІОН

У Київському музеї "Шоколадний будинок" відбулася попередня виставка шедеврів живопису XІX століття

22 картини художників зі світовим іменем вартістю 10 млн доларів привіз у Київ Аукціонний будинок Масdоugаll's. У грудні ці полотна у складі повної колекції робіт найвідоміших художників XІX-XX ст. виїдуть у Лондон на аукціон класичного та сучасного мистецтва. Колекція вражає - в ній роботи Івана Айвазовського, Олександра Богомазова, Наталі Гончарової, Петра Кончаловського, Іллі Рєпіна, Миколи Реріха, Роберта Фалька та Івана Шишкіна. Загалом на торги виставлятиметься понад 600 лотів, попередня сукупна оцінка яких становить понад 17 млн фунтів стерлінгів.

Переважна більшість полотен пов'язані з Україною. Наприклад, серед найдорожчих картин - "Повернення в рідну домівку" Іллі Рєпіна. До речі, торік Масdоugаll's уже встановив світовий рекорд ціни на твори Рєпіна, продавши "Портрет Аліси Ривуар з бульдогом" за г 1 млн 400 тис. Новий шедевр художника оцінено в г 1 млн 200 тис.

Поза сумнівом, зацікавлять відвідувачів і дві чудові марини Івана Айвазовського "Венеціанська лагуна вночі" (естимейт г 800,000-1,200,000) і "Місячна ніч на Дніпрі" (естимейт г 500,000-700,000). Створені з різницею в 30 років, вони демонструють майстерність художника в передачі місячного світла на воді.

Не залишиться поза увагою збирачів мистецтва і написаний Іваном Шишкіним у 1860 р. "Вид на острові Валаам. Кукко" (естимейт г 900,000-1,200,000), що став першим визнаним шедевром молодого пейзажиста. Готуючись до написання дипломної картини, Шишкін три літа поспіль провів на Валаамі і створив серію графічних та живописних видів цього величного острова. У результаті на суд Академії художник представив два пейзажі Кукко, що принесли йому заслужену золоту медаль. Одна з цих робіт нині прикрашає колекцію російського музею в Києві, а друга - більша і значно цікавіша за композицією буде запропонована на торги 2 грудня.

Найцікавіше, що серед потенційних покупців - чимало українських колекціонерів. Очевидно, саме тому твори мистецтва і з'явилися в Києві, аби викликати їхній інтерес. Щоправда, їхні імена поки тримаються в секреті. Кореспондент "УК" поцікавилася у директора Аукціонного будинку Катерини Макдугалл, чи не вплинула криза на вподобання колекціонерів до картин. "Купувати твори мистецтва менше не стали, але криза змусила людей переоцінити ціності, - розставила крапки над "і" пані Макдугалл. - Тепер менше купують сучасні картини, а от класика має великий попит. Так само зріс інтерес до творів ХІХ ст., які раніше були не в моді, а тепер вважаються золотим фондом".
 

Лариса БАЛИЦЬКА
 для "Урядового кур'єра"



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua