"Коли активи забезпечать якісне завтра"

31 березня 2015

Тридцять мільйонів доларів — таку суму планує в найближчій перспективі надати Україні агентство США з міжнародного розвитку (USAID). За допомогою цих донорських коштів наша держава зможе втілити в життя освітні та соціальні проекти, програми регіонального розвитку східних регіонів країни.

Під відповідним меморандумом поставили підписи в Києві представники USAID в Україні та Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Згідно з документом, гроші нам нададуть на три роки через американський венчурний фонд WNISEF. Проекти передбачають навчання молодих фахівців, сприяння розвитку експорту, соціальну підтримку підприємництва, а також допомогу найуразливішим верствам населення. Про це вже заявив представникам ЗМІ керівник місії USAID в Україні Джед Бартон. Він сказав і про те, що ці кошти допоможуть вирішити економічні питання і сприятимуть розвитку приватного сектору країни.

А голова фонду WNISEF Ярослава Джонсон розповіла, що фонд уже реалізував понад 100 проектів у приватному секторі України на загальну суму понад 160 мільйонів доларів. За її словами, фонд готовий надати консультаційну допомогу українським підприємствам і реалізовувати освітні програми, зокрема отримання ступеня MBA в іноземних вишах. На порядку денному й надання пільгових кредитів підприємцям на створення нових робочих місць.

Результати цієї зустрічі озвучив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. Він сказав, що запропонована допомога дуже важлива для перетворень країни, реформування системи управління. Міністерство планує з допомогою програми залучити до роботи в державних органах влади провідних фахівців з-за кордону. «Ми отримаємо допомогу в орієнтуванні наших експортерів на нові ринки. Ми зможемо допомогти соціально відповідальним компаніям у створенні нових робочих місць, передовсім для тимчасово переміщених осіб», — передає УНІАН слова міністра.

А ще Мінекономрозвитку до середини квітня внесе на розгляд Кабінету Міністрів перелік підприємств, які готуються до приватизації. Надійдуть в уряд і зміни до процедури організації продажу активів.

«Узгоджений список подальшої приватизації ми передамо найближчим часом у Кабмін, потім — у парламент. Зараз ми готуємо зміни до процедури продажу активів. Раніше ця схема була непрозора і неідеальна. Держава не винаймала радників, і це — норма. Тут вноситимемо зміни... Зачекайте два тижні — побачите і список, і зміни, — сказав Айварас Абромавичус, додавши, що провести приватизацію необхідно з максимальною вигодою і (бажано) за участі західних інвесторів. — Хочеться продати західним стратегічним інвесторам. Вони прозоріші. І треба сказати, що продаж ліцензій 3G показав, що інтерес інвесторів до України зберігається на хорошому рівні».

За словами міністра, інвестори найбільше уваги приділяють аграрним активам та інфраструктурним об’єктам.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua