"Коли Дніпропетровськ перестануть називати столицею сміття?"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
18 вересня 2013

Дніпропетровськ дехто називає столицею сміття. А все тому, що роками не розв’язуються проблеми із прибиранням та утилізацією відходів, від якої потерпає не тільки обласний центр, а й весь регіон. Тож будівництво нових полігонів твердих побутових відходів (ТПВ), які останнім часом відкриваються на Дніпропетровщині у рамках комплексної регіональної програми поводження з твердими побутовими відходами, вселяють надію на цивілізоване розв’язання «брудного» питання.

Нещодавно новий полігон ТПВ урочисто відкрили у селищі Васильківка. Об’єкт будували з 2011 року, його загальна кошторисна вартість — 16,2 мільйона гривень. Щороку на полігоні можна захоронити по 5,1 тисячі кубометрів ТПВ.

За словами директора підрядної організації Михайла Руссо, на об’єкті використовується метод «картового» складування відходів, що забезпечує ізоляцію ТПВ та дотримання санітарних норм. На полігоні також створили зону складування сміття, господарську зону. Крім того, тут облаштовано біометричну яму, колодязь для дезінфекції, навіс для зберігання дезрозчинів, навіс над біометричною ямою і майданчиком із трапом.

«У рамках комплексної регіональної програми поводження з твердими побутовими відходами, яку реалізовують на Дніпропетровщині, будують нові полігони, закуповують сучасну спецтехніку, яка забезпечує належний санітарний стан прилеглих територій. І ця робота в області триватиме», — підкреслив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков. Він розповів, що у жовтні цього року заплановано відкриття другої черги сміттєпереробного комплексу «Правобережний» в обласному центрі. Також мають закупити відповідну спецтехніку для Васильківського району, міст Синельникове та Орджонікідзе.

Першу чергу Дніпропетровського муніципального полігона, який до 2015 року має стати регіональним сміттєпереробним комплексом раціонального використання та зберігання побутових відходів «Правобережний», ввели в експлуатацію минулої осені. За словами начальника управління охорони навколишнього природного середовища Дніпропетровської міської ради Олега Семенка, полігон розрахований на 3–5 років прийому побутових відходів. Його будівництво обійшлося у 8 мільйонів гривень, з яких 2 мільйони виділено з міського бюджету, решта — кошти інвестора. Якщо раніше сміття з правого берега Дніпропетровська вивозили на лівий до Кулебівського полігона, то тепер везуть на новий муніципальний полігон.

«Нині на новому полігоні відходи лише захоронятимуть, а з повним завершенням будівництва сміттєпереробного комплексу всю захоронену сировину утилізовуватимуть і перероблятимуть. Фактично ми створюємо сировинну базу для безперебійної роботи майбутнього сміттєпереробного комплексу. Загалом ідеться про реалізацію проекту зі створення так званого Індустріального парку, суть якого полягає в тому, щоб в одному місці зберігати й утилізовувати всі побутові відходи, зокрема шкідливі», — пояснив Олег Семенко.

Торік на Дніпропетровщині новий полігон ТПВ з’явився й у Жовтих Водах. Раніше у місті було одне переповнене сміттєзвалище. А полігон, який із перервою через недофінансування будували з 2004 року, прийматиме щороку на захоронення 70 тисяч кубометрів ТПВ. Загальна вартість об’єкта становить 9,7 мільйона гривень. Згідно із сучасними санітарними нормами, на дні полігона влаштували спеціальний захисний шар та дренажну систему, що не дає змоги стічним водам потрапляти у ∂рунтові. Залишок полігонної води спеціальні канали виводять в очищувальні фільтри.

ДОВІДКА «УК»

Щороку на Дніпропетровщині утворюють близько 4 мільйонів кубометрів побутових відходів, які здебільшого розміщують на полігонах і звалищах, сміттєспалювальному заводі. У сфері поводження з ТПВ в містах та населених пунктах області працює 64 підприємства, експлуатують 363 сміттєвози. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua