ЕКОЛОГІЯ. Держлісгоспи Житомирщини реалізували новорічних ялинок майже у півтора раза більше, ніж рік тому. Стосовно секрету цього успіху, то він обумовлений не лише запровадженням в Україні нововведення, що гарантує легальне походження деревця — спеціальних пластмасових бирок зі штрих-кодом. На переконання житомирських лісівників, найпереконливішим аргументом на користь вирощених саме ними ялинок і сосонок стала їх краса і довершеність. Якщо у попередні роки більшість вічнозелених красунь заготовляли на рубках догляду лісових насаджень, то нині – на спеціальних «новорічних» плантаціях, де молоді деревця висаджуються на значній віддалі одне від одного. Завдяки цьому їх крони досконаліші і густіші, хоча виробничі витрати на догляд таких насаджень дещо вищі.

Втім, як засвідчили результати передноворічного розпродажу, незначне підвищення відпускних цін на попиті не позначилось, зате обсяги реалізації високоякісного товару зросли суттєво.

Зелені красуні з Полісся вже традиційно радують як місцевий люд та сусідів з Київщини, так і жителів Херсонщини, Миколаївщини, Луганщини і навіть далекого Криму. Та особливо приємно відзначити, що планова заготівля новорічних ялинок не шкодить довкіллю. Більше того, виручені кошти спрямовуються на охорону і розвиток лісів, а створені завдяки «новорічним» плантаціям робочі місця аж ніяк не зайві для поліської глибинки.

Звісно, можна встановити у своїй оселі «синтетичне диво», однак навіть найдосконаліше з них не замінить справжньої лісової красуні, якій радієш у будь-якому віці. Не кажучи вже про те, що в сучасному урбанізованому світі маленьке зелене деревце робить велику справу, вселяючи у людські серця любов до природи та нагадуючи про її неповторність та унікальність.