"Команда кінологів із Роменна посіла третє місце на чемпіонаті світу у Нідерландах"

Олександр ВЕРТІЛЬ
19 жовтня 2013

Село Гаї, що неподалік районного центру Ромни, знають не тільки на Сумщині і в Україні, а й у різних куточках Європи та світу. Адже саме тут розташований єдиний у країні кінологічний центр, що за кілька останніх років виборював призові місця у різного рівня змаганнях із професійної майстерності. Ось і на недавньому чемпіонаті світу здобув бронзову нагороду.

Аби визначити найсильніших, до нідерландського містечка Неймегене приїхали 50 команд із 30 країн світу. Як і раніше, фаворитами справедливо вважали представників Німеччини, Австрії, Чехії — саме вони були біля витоків формування рятувальної кінології світу. Однак, як переконані фахівці, на подібних змаганнях слабаків не буває, бо всі приїжджають перемагати. Тим паче, досвідчені професіонали є в командах Росії, Польщі, Іспанії, Японії, Кореї, Аргентини.

Змагання проходили протягом п’яти днів у три етапи і були об’єднані єдиним словом «пошук». Кінологи разом зі своїми чотирилапими помічниками повинні були швидко знайти людину по сліду тих, хто потрапили під техногенні завали чи заблукали в лісі.

Напружена боротьба точилася до останньої години чемпіонату. І коли суддівська колегія підрахувала підсумкову кількість набраних балів, виявилося, що третій результат — у представників України. Вони поступилися двом командам Австрії, але при цьому потіснили представників 28 країн світу і насамперед фаворитів — німців та чехів.

Кінологічну бронзу на батьківщину привезли Сергій Шлапак, Володимир Мартинчук, Ірина Давиденко, Валерій Гомзар, Володимир Мірошніченко, Володимир Францев, Максим Патьоха зі своїми вихованцями. Як говорять самі кінологи, всі перемоги (і невдачі також) вони ділять навпіл зі своїми підопічними.

Чемпіонат виявив і окремі вразливі місця. І серед них — незнання або ж слабке володіння іноземними мовами наших кінологів. З цієї причини траплялися прикрі збої і непорозуміння, що призвели до втрати певної кількості балів. Однак, як повідомив керівник прес-служби Міжрегіонального центру швидкого реагування Валерій Шокутько, найближчим часом будуть організовані спеціальні курси з вивчення іноземних мов, кінологів частіше відряджатимуть до інших країн світу, аби вони мали змогу закріплювати знання на практиці.

Центр має кілька перспективних напрацювань, що дадуть змогу і надалі вдосконалювати пошукову роботу. Зокрема недавно завершено відбудову технічного завалу, що максимально моделює техногенну ситуацію і допоможе краще тренуватися.

Зараз кінологи готуються поїхати до Чехії, де складатимуть черговий іспит на відповідність світовому стандарту MRT. Це свого роду «собачий спецназ», що вимагає особливих навичок і здібностей для роботи в архіскладних умовах. У перспективі, а саме до 2015 року, роменці поставили за мету проводити відповідні змагання у своєму центрі.

ПРЯМА МОВА

Сергій БІЛЯЄВ, 
начальник  Міжрегіонального  центру швидкого 
реагування ДСНС полковник служби  цивільного захисту:

— Завдяки старанням собак-рятувальників, їх унікальним здібностям урятовані життя величезної кількості людей. Нині вітчизняні кінологи досягли професійного рівня, цілодобово несуть свою службу, за першим викликом виїжджають до будь-якої географічної точки України. Чемпіонати ж різних рівнів — це не тільки кінцевий результат із певною шкалою оцінювання, а перш за все навчально-методичний захід, максимально наближений до реальних надзвичайних ситуацій.

Саме під час таких змагань кінологічні розрахунки складають іспити на фаховість, розширюють пошукові задачі, обмінюються досвідом з кращими фахівцями світу в галузі дресури та застосування службових собак. Приємно, що зусилля, що направлені на розвиток рятувальної кінології в Україні, дають такі хороші результати. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua