"Комірки, що ховають надійно"

Олег ГРОМОВ
22 квiтня 2015

Рятівний круг збереження коштів для українців у наш непростий час — так звані банківські комірки. Ще півтора року тому вони не мали такої широкої популярності, як тепер. Чимало людей побоюються тримати кошти на депозитах. Дорого та надто небезпечно сховати кревні вдома, навіть у професійному сейфі: фахівці кажуть, що для більш-менш підготовленого злодія це не перешкода. Схованку можна відчинити і за допомогою спеціальних відмичок, і вирізати дірку автогеном.

Отже, начебто альтернативи банківським коміркам немає.

«Так і є, — каже кореспондентові «УК» експерт  ринку Анатолій Фащук. — Тому нині знайти вільні комірки непросто. Це стосується не лише міст-мільйонників, а й інших».

Автор вирішив переконатися в цьому. Зареєструвався на спеціальному сайті як той, хто хоче знайти вільну банківську комірку в Києві, і уже через 20 хвилин на мобільний телефон почали дзвонити фахівці банків, які пропонували свої послуги.

Перевірити свій схрон у банках можна в робочий час. Фото з сайту forex-investor.net

Надійшло чотири пропозиції. Одна з них була надто дорогою (15 гривень за день збереження терміном на півроку), друга — від банку, який категорично не подобається і має сумнівну репутацію, третя — всі відділення фінансової установи розташовані у далеких спальних районах і містах-супутниках. Сподобалася четверта пропозиція. Два відділення банку розміщувалися у районі, де мешкає автор статті. Чемний голос сказав, що за кілька хвилин буде надано з цього приводу детальнішу інформацію. І справді, дзвінки були, проте в цих відділеннях уже не було вільних комірок.

Тож щоб знайти схованку в підходящому для потенційного клієнта місці, треба попотіти.

Щодо цін на комірки, то вони дуже різні — залежно від розміру та місця розташування. У середньому невеличка, де можна зберігати гроші й коштовності, коштує від 5 до 9 гривень за день. Середня комірка коштуватиме 9—17, а велика — від 11 до 30 гривень за день.

Звісно, що більший термін оренди, то менше доведеться сплачувати за день оренди. Всі банки беруть так звану заставу за ключ, який видають орендареві (один із ключів) і вартість якого в різних фінустановах дуже різниться — від 400 до 1700 гривень. Другий ключ, без якого не можна відчинити комірку, — у банківського працівника. Але клієнт не може зберігати в такій схованці зброю, легкозаймисті, хімічні та наркотичні речовини.

Отже, якщо ви надумали сховати гроші та коштовності саме у банківську комірку, то, по-перше, потрібно обрати надійний банк, по-друге, — схованку до вподоби, по-третє, уважно прочитати умови договору. Як правило, це не проблематично в різних банках, проте слід ознайомитися з умовами штрафів за втрату ключа. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua