"«Компас» вказує на «Політех»"

Яна ВИШНЕВЕЦЬКА
23 травня 2013

Яна ВИШНЕВЕЦЬКА
для «Урядового кур’єра»

ХТО КРАЩИЙ? Днями оприлюднено рейтинг вищих навчальних закладів України «Компас-2013». Його мета — відобразити уподобання й задоволеність вітчизняною освітою випускників і роботодавців. Як і слід було очікувати, цього року особливих змін у загальному рейтингу не сталося. Як засвідчило опитування 843 компаній, 1202 випускників з 237 вишів та експертів, перше місце залишилося за Київською політехнікою. На другій сходинці — Київський нацуніверситет ім.Т.Шевченка. Третім стабільно тримається Національний економічний університет ім. В. Гетьмана.

Окремо визначили найпотужніші університети за напрямами підготовки. Серед 205 вишів бізнес-економічного профілю перше місце посів Національний університет ім.В.Гетьмана. Найкращу підготовку для юристів в Україні з-поміж 96 вишів, як і раніше, надає Юридична академія ім. Ярослава Мудрого. Найкращим серед 109 університетів інженерно-технічного спрямування традиційно став лідер загального рейтингу НТУУ «КПІ», котрий також утримує першість і за підготовкою спеціалістів ІТ-галузі. Найсильнішу архітектурно-будівельну освіту між 38 вишами надає Київський нацуніверситет будівництва і архітектури.

Оскільки для випускників і роботодавців багато важить і географічне розташування ВНЗ, упорядники склали рейтинги для чотирьох регіонів і Києва. Найкращі умови для навчання, за їхніми висновками, у столиці: саме тут розташовано найбільше вишів та більша частина топових університетів. Перелік найкращих столичних ВНЗ практично дублює п’ятірку найсильніших університетів країни.

Лідером освіти на заході України є Львів з двома потужними вишами регіону — Нацуніверситетом «Львівська політехніка» (перше місце в регіональному рейтингу та четверте — в загальнонаціональному) та Національним університетом ім. І. Франка (другий у регіональному та сьомий у загальнонаціональному рейтингах).

Водночас, за висновками експертів, обласні виші Центрального регіону пасуть задніх на загальнонаціональному рівні: практично усі включені до рейтингу університети Київщини, Вінниччини, Житомирщини, Кіровоградщини, Полтавщини, Сумщини, Черкащини та Чернігівщини розмістилися на дев’ятій-десятій сходинках загального рейтингу. Найкращі оцінки роботодавців країни з-поміж вишів регіону отримали Вінницький національний технічний та Полтавський національний технічний університет ім.Ю.Кондратюка.

Жоден з вишів Південного регіону також не потрапив до п’ятірки найкращих на загальнонаціональному рівні, проте в цьому регіоні є ВНЗ, котрі, як вважають укладачі рейтингу, забезпечують непоганий рівень підготовки. Найкращими вишами півдня України стали Дніпропетровський національний ім.О.Гончара (перше місце в регіоні, сьоме в країні) та Національний гірничий університет України (перше місце в регіоні, сьоме в країні).

Основні освітні можливості Східного регіону розташовано у Харкові й Донецьку. Лідером серед тутешніх вишів став Донецький національний технічний університет (четверте місце загального рейтингу). Другу сходинку посідають НТУ «Харківський політехнічний інститут» та Юридична академія (обидва — на шостому місці у загальному рейтингу).

Водночас через глобалізацію освіти та ринку праці дедалі популярнішими стають міжнародні університетські рейтинги, яких нині нараховується близько десяти. Та вітчизняні виші не входять навіть до перших сотень найкращих університетів світу.

Скажімо, до рейтингу вишів за академічною діяльністю URAP1 (University Ranking by Academic Performance), дані якого наводять укладачі «Компасу-2013», торік потрапило шість українських ВНЗ. Зокрема, Харківський нацуніверситет ім. В. Каразіна посів 1373-тє місце у світі, на 1722-й сходинці — Львівський університет ім. І. Франка, Одеський національний ім.І.Мечникова став 1875-м. 2012-го до переліку 700 найкращих університетів світу авторитетного міжнародного рейтингу компанії Qua?cquarelli Symonds (QS World University Rankings) увійшли три українські виші: Університет Тараса Шевченка посів місце у шостій сотні рейтингу (501–550), Донецький національний, Київський політехнічний — у сьомій сотні (600+). Два українські університети — Київський політехнічний та Національний імені Шевченка — потрапили до топ-1000 авторитетного рейтингу Webometrics. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua