"Компроміс під 40 відсотків "

Ганна РОМАШКО
28 березня 2013

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ЦІНА ПИТАННЯ. Сьогодні нарешті мають відкритися кіпрські банки, які не працюють з вечора 15 березня. Схоже, набігів вкладників таки вдасться уникнути: люди вихлюпнули свою енергію у вуличних протестах.

Результатом непростих перемовин з міністрами країн єврозони, які погодилися виділити Кіпру стабілізаційний кредит у розмірі 10 мільярдів євро, стало те, що найбільших втрат зазнають вкладники сум понад 100 тисяч євро —  податок на такі депозити  становитиме 30—40%. А ось депозити на менші суми  гарантовані. Згідно з домовленістю, другий за величиною банк Кіпру — Laiki ліквідують. Його активи поділять на «погані» та «хороші», останні перейдуть до центрального банку Кіпру. Водночас великі вкладники цього банку, можливо, повинні будуть змиритися зі списанням своїх депозитів на 80%, заявив в ефірі державного телебачення Кіпру міністр фінансів Міхаліс Сарріс.

Коментуючи  брюссельські домовленості, голова  Міжнародного  валютного фонду Крістін Лагард заявила, що угода стала всеосяжним і надійним планом відновлення довіри до банківської системи. А голова Ради міністрів фінансів держав єврозони Єрун Дійссельблум зазначив: це покладе край невизначеності щодо економічної ситуації на Кіпрі.

Та попри розв’язання проблеми з фінансуванням, на думку рейтингового агентства Moody’s, загроза дефолту і виходу Кіпру з єврозони  ще не минула.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua