"Комп’ютерники нині важливіші за юристів"

22 травня 2013

РІШЕННЯ УРЯДУ

«Перевиробництво» фахівців із певних напрямків спричиняє безробіття серед молодих спеціалістів  Відділ новин«Урядового кур’єра»

Уряд затвердив державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів для державних потреб у 2013 році. Відповідну постанову прийнято на понеділковому засіданні Кабінету Міністрів.

Зведений обсяг фінансування визначено в 24,7 мільярда гривень, що на 5,6% більше, ніж торік. При формуванні держзамовлення враховано потреби у відповідних фахівцях, збільшено обсяги держзамовлення за технічними спеціальностями, зокрема вдвічі — за ІТ-технологіями, натомість зменшено держзамовлення на юристів, економістів-міжнародників, менеджерів з маркетингу. «Перевиробництво» з цих спеціальностей призводило до того, що випускники не могли знайти роботу за фахом.

Так, більше фахівців готуватимуть за такими напрямами: «інформатика», «системний аналіз», «комп’ютерні науки», «комп’ютерна інженерія», «програмна інженерія», «системна інженерія», «автоматизовані та комп’ютерно-інтегровані технології», «мікро- і наноелектроніка», «телекомунікації», «безпека інформаційних і комунікаційних систем», «система технічного захисту інформації», «управління інформаційною безпекою» тощо.

Для бакалаврів менше набиратимуть на «міжнародні відносини» (23,1%), «економіку і підприємництво» (11,7 %), «менеджмент» (11,1%), а також на «право», повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Магістрами на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр зможуть стати 40,9 тисячі осіб, з них 33,9 тисячі — за денною формою навчання. Є зростання підготовки за спеціальностями «розробка корисних копалин» (14,5 %). Порівняно з 2012 роком більше студентів державним коштом зможуть стати магістрами за напрямками «електротехніка та електромеханіка», «машинобудування» та «матеріалообробка», «металургія та матеріалознавство», «інформатика та обчислювальна техніка» тощо.

Іншим своїм рішенням уряд надав згоду на оприлюднення Третього додаткового звіту про виконання Україною рекомендацій, наданих Групою держав Ради Європи проти корупції (GRECO) за результатами спільних Першого та Другого раундів оцінювання нашої держави.

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, такий дозвіл надається згідно з правилами і практикою GRECO щодо оприлюднення державами звітів з виконання антикорупційних рекомендацій.

Найближчим часом Додатковий звіт про стан виконання Україною вказаних рекомендацій GRECO та його переклад буде оприлюднений на сайті Міністерства юстиції України (www.minjust.gov.ua).

За результатами розгляду звіту GRECO підвищила рейтинг виконання та визнала виконаними рекомендації з розробки та впровадження антикорупційної стратегії та плану дій з її виконання, а також щодо прийняття модельного кодексу поведінки публічних службовців і запровадження їх навчання з питань запобігання і протидії корупції, розвитку професійної етики.

Відповідно до прийнятої на пленарному засіданні GRECO резолюції Україні запропоновано якнайшвидше прийняти рішення щодо надання GRECO дозволу на оприлюднення звіту, його оприлюднення та перекладу.

Окремим розпорядженням Кабмін спрямував на ремонтно-реставраційні роботи Національного музею Тараса Шевченка та його філій 27,2 мільйона гривень. Таким чином перерозподілено видатки розвитку, передбачені Міністерству культури на 2013 рік, збільшено їх обсяг за відповідною програмою. Тобто створено умови для гідного відзначення наступного року 200-річного ювілею  Кобзаря.

Це дасть змогу здійснити фінансування для проведення ремонтно-реставраційних робіт у Національному музеї Тараса Шевченка та його філіях у місті Києві — Літературно-меморіальному будинку-музеї Т.Г.Шевченка та Меморіальному будинку-музеї Т.Г.Шевченка. Також буде обладнано приміщення цих музеїв сучасними засобами охоронної сигналізації та музейним устаткуванням.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua