"Кому підпорядкували Щастя?"

Олена ОСОБОВА
8 жовтня 2014

Під час зустрічі голови Луганської ОДА з представниками місцевого самоврядування міст і селищ, що розміщуються в зоні АТО, надійшли прохання про перепідпорядкування населених пунктів. Наприклад, на сьогодні міста Гірське, Золоте, селища Тошківка, Михайлівка хоча й розташовані на території, яку контролюють українські війська, юридично підпорядковані місту Первомайську, що в межах самопроголошеної «ЛНР». Тож з червня без фінансування залишилися всі установи соціальної сфери, не виплачують пенсії, соціальні допомоги тощо. 

Немає пенсій та зарплат і в жителів міста Щастя, які п’ятий місяць допомагають українським військовим тримати оборону, бо тут розташований стратегічний об’єкт — теплоелектростанція, що виробляє 92% усієї електроенергії Луганщини. Покращити справи можна, якщо вивести місто з підпорядкування Жовтневого району Луганська і «прикріпити» його до Новоайдарського району.

Така сама ситуація і з державним підприємством «Первомайськвугілля». Головний офіс підприємства розташовано на території, що не підконтрольна українським військам, а вугільні шахти залишилися в Україні. І можуть видобувати таке необхідне нині паливо для енергетиків.

Чи пощастить Щастю?. Фото з сайту vostok.dozor.com.ua

«Розпорядженням Кабміну «Первомайськвугілля» разом з низкою шахт закривають і планують розпочати роботу підприємства на нашій території», — розповів про досвід вирішення проблеми голова Луганської ОДА Геннадій Москаль.

За його словами, разом з майже всіма главами адміністрацій міст, сільських, селищних рад обговорено проект постанови для визначення районів Луганщини з особливим статусом і перепідпорядкування деяких населених пунктів області районам і містам, в яких діє українська влада. Документ спрямовано до Верховної Ради України.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР. Учора Верховна Рада ухвалила постанову про зміну меж Новоайдарського і Слов’яносербського районів Луганської області. За постанову №5115 «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Луганської області, зміну і встановлення меж Новоайдарського і Слов’яносербського районів Луганської області» проголосували 236 народних депутатів. Згідно з постановою, територію Новоайдарського району збільшено на 30010,28 га земель. Зокрема Новоайдарівському району будуть підпорядковані місто Щастя, села Кримське, Причепилівка, Сокільники, Трьохізбенка, Кряківка, Оріхове-Донецьке і Лопаскіне Слов’яносербського району, повідомляє УНІАН. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua