"Конституційний процес стартував!"

Катерина МАЦЕГОРА
4 липня 2014

Розгляд нового проекту Конституції розпочали опівдні. Президент Петро Порошенко звернувся до парламентаріїв зі словами, що конституційні зміни є насправді набагато ширшою темою, ніж просто питаннями нового державного устрою.

«Бути чи ні соборній неподільній Україні — це справа війни і миру, питання, яке вплине на історію нашої держави. Це найголовніша частина мого мирного плану, який реалізується по завершенні Антитерористичної операції. Зволікати з цим рішенням ми не маємо ні права, ні можливості», — так глава держави попросив Верховну Раду підтримати проект конституційних змін і нарешті розчарувати недоброзичливців України, одержимих федералізацією.

За умови ухвалення змін, на переконання Петра Порошенка, відбудеться не перетягування козирів у трикутнику «парламент — Президент — уряд», а широке делегування повноважень на місця. Адже більшість змін стосуються децентралізації публічної влади, посилення правового статусу регіонів, самоврядування на місцях та їхніх нових фінансових можливостей.

Глава держави окремо наголосив, що цю модель проекту звірено з європейською, і вона є протиотрутою федеративному устрою. «Україна є, була й буде унітарною! Цей принцип непорушний. Наша державницька позиція спирається на думку більшості громадян України. Народ хоче єдиної країни, в якій реальна влада максимально наближена до людей. Це я й запропонував», — означив позицію Президент, додавши, що, за його даними, проти збереження унітарності нашої країни виступає лише близько 10% українців. Та навіть цей показник поступово зменшується.

Чи не найважливішим вектором законотворчих нововведень стане формування влади не «зверху», а «знизу». Тому основні повноваження впливу фокусуватимуться у містах, селах і селищах.

Наголосивши вкотре, що, згідно зі статтею 10 Конституції, єдиною державною мовою в Україні є українська, Петро Порошенко припинив дискусії з цього питання. Керувався він, до речі, позицією мільйонів українців, з якими спілкувався в ході своєї передвиборчої кампанії.

Президент переконаний, що в демократичному європейському суспільстві не можна не поважати прагнень людей. Саме тому сільські, селищні, міські районні обласні ради (увага!) в межах компетенції зможуть надати спеціальний статус російській та іншим мовам. Це буде своєрідний статус-кво на основі чинного законодавства. До слова, таке непросте рішення-поступку Президент називає «розумним компромісом», який допоможе згуртувати націю.

А ще в рамках децентралізації при кожній з обласних та районних рад працюватиме інститут Президента. Його представники не втручатимуться в управлінські справи на території, одначе пильно відстежуватимуть правомірність кожної з дій місцевих керівників. У разі підтвердження виявленого порушення судом Президент зможе розпустити міську й районну ради.

«У глави держави більш ніж достатньо повноважень, щоб захистити права і свободи людей, територіальну цілісність країни. — резюмував Петро Порошенко. — Президент не виборює собі додаткову владу — він її має! Ця Конституція наблизить Україну до Європи, її проект підтримала Венеціанська комісія, схвалив уряд, підтримали положення проекту й керівники Донбасу».

До народних депутатів наприкінці виступу він звернувся вже не із закликом, а швидше із проханням. Мовляв, парламентаріям у цей період судилося зробити чи не найважливіший за всю історію скликання вибір, адже ухвалення та імплементація змін до Конституції дає шанс таки врегулювати кризу на Донбасі. «Без цієї Конституції нам ні з чим їхати туди. З військовим інструментом перемоги там не буде! Нам за серця людей слід боротися! Це буде перемога останнього часу, яка засвідчить: Україна згуртована як ніколи», — сказав він.

Проект закону про внесення змін до Конституції з реєстраційним номером 4178-а депутати внесли 277 голосами до порядку денного засідання Верховної Ради. На наступному пленарному тижні після всенародного обговорення парламентарії вже остаточно визначать долю документа. Якщо не підтримають його, то мають зареєструвати того самого дня альтернативний законопроект. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua