"Конституція повинна бути написана передовсім народом України"

7 квiтня 2015

Перше засідання Конституційної комісії відкривало в Адміністрації Президента вище керівництво країни. В перші хвилини засідання її голова Володимир Гройсман отримав доручення від Президента Петра Порошенка долучити до роботи парламентські фракції, які не входять до складу коаліції. Не лише парламентську, а й регіональну більшість запропонував відобразити в роботі комісії глава держави. Він привітав представників міжнародних інституцій, які погодилися виступити консультантами і зробити проект таким, який би відповідав європейським нормам.

Наступна теза стосувалася референдуму щодо питання державного устрою України. За потреби «для тих, хто дуже бажає провести тезу федералізації, вкинути це як дискусію» глава держави готовий піти на цей крок. Він висловив переконання, що Україна залишатиметься унітарною, адже таку модель держави підтримують майже 90% співвітчизників. Так само переконаний Президент у тому, що децентралізація не має нічого спільного з федералізацією. «Не тому, що ми з вами тут, згори, так вирішимо, а тому, що ми регулярно вивчаємо громадську думку», — додав він.

Уже потім Петро Порошенко сказав, що парламентсько-президентська форма правління — надійна гарантія європейського демократичного розвитку України. А децентралізація не матиме стосунку до оборони, національної безпеки та зовнішньої політики. Навпаки, роль центру в цих питаннях посилиться. Щоправда, нині регіонам потрібно скоординувати дії з центром у боротьбі з корупцією. Так само центр відіграє головну роль у вирішенні питань прав і свобод громадян, забезпеченні суверенітету, територіальної цілісності й незалежності держави.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк говорив про те, що ані Москва, ані будь-яка інша столиця не має права диктувати Україні, яким має бути її Основний Закон. «Ми повинні написати статут нової України, побудований за європейським взірцем. Конституційній комісії вирішувати, як писати цей статут і що у ньому повинно бути. Але дуже важливо, що нова українська Конституція повинна бути написана передовсім народом України», — цитує його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

На думку глави уряду, в новій Конституції слід прописати інтереси всієї країни. На сході йдеться про діалог із законно обраними представниками регіону, а не російськими бандитами та терористами. До слова, Прем’єр покладає неабияку надію на те, що Росія таки виконає мінські домовленості й дасть змогу провести чесні й прозорі місцеві вибори. Це потрібно для того, щоб «інклюзивний діалог підготовки змін до Конституції залучав представників усієї країни».

А ще глава уряду очікує, що Верховна Рада проголосує за інститут індемнітету, тобто скасує повну недоторканність народних депутатів і суддів. «Коли йдеться про баланс, це означає не лише права, а й відповідальність трьох гілок влади і ключового інституту, яким є Президент. Друге питання — незалежна судова система, бо це основа правової держави. Третє — децентралізація або надання додаткових прав та повноважень і відповідальності територіальним громадам», — сказав він.

Володимир Гройсман вважає за честь бути головою комісії, а її персональний склад за представництвом і фаховим рівнем він назвав одним із найкращих, повідомляє УНІАН.

Незабаром комісія напрацює якісний робочий план. Його результатом стануть зміни до Основного Закону, що й дасть змогу впроваджувати реформи. Загалом заплановано проводити на першому етапі децентралізацію влади, займатися питаннями правосуддя і прав людини. За цими напрямами вже сформовано відповідні робочі групи.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua