"Консульства зближують країни та людей"

Світлана ГАЛАУР
10 вересня 2014

У Харкові одночасно відкрилося два почесних консульства — Білорусі й Туреччини. Перше облаштувалося на вулиці Сухумській, 24, а друге — на Пушкінській, 57. Обидві консульські установи, як повідомили їхні представники, налаштовані на розвиток культурних, спортивних та економічних відносин між їхніми країнами та Україною, і Харківською областю зокрема. Проте основна діяльність обох консульств полягатиме все ж таки в наданні допомоги своїм громадянам, які перебувають у Харкові. 

Після урочистих церемоній відкриття почесні консули та високі гості — Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Валентин Величко та Надзвичайний і Повноважний Посол Туреччини в Україні Йонет Джан Тезель — провели зустрічі з керівниками місцевої та обласної державної влади. Зустрічі проходили почергово, як в міській раді, так і в облдержадміністрації.

Сторони обговорили перспективи співробітництва між Харківською областю та Білоруссю й Туреччиною, а також соціально-політичну ситуацію в Україні. Обоє високоповажних гостей висловили співчуття та готовність їхніх країн продовжувати і зміцнювати взаємовигідні партнерські відносини, що склалися впродовж багатьох років. Посол Білорусі в Україні Валентин Величко підкреслив, що Україна і зокрема Харківська область дружать з Білоруссю давно. «Пам’ятаю, як у Харкові організовували Дні Білорусі, це був чудовий захід. У нас були і залишаються з вами добрі взаємини. Так, справді, ми розуміємо, яка у вас нині ситуація. Україну та Білорусь пов’язує зона вільної торгівлі, й жодних обмежень ніхто запроваджувати не збирається. І скажу, що з нашого боку ніколи не буде агресії щодо вас. Україна для нас добра надійна країна-сусідка, у нас схожа культура, слов’янська духовність. Тому ми налаштовані співпрацювати з Харківською областю і надалі», — підкреслив Валентин Величко. Він також додав, що відкриття Почесного консульства Білорусі в Харкові стане новим поштовхом для зміцнення економіки двох країн.

Про те, що Україна є другом і стратегічним партнером Туреччини, акцентував і Йонет Джан Тезель. «Завдання Генерального консульства — допомагати турецьким громадянам, які перебувають у Харкові та Харківській області. Зі свого боку я докладатиму максимальних зусиль для того, щоб у Туреччині більше дізналися про харківський регіон», — зазначив посол Туреччини. Він також наголосив, що Туреччина підтримує Україну, яку бачить єдиною і неподільною. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua