"«Конвертів» стає менше"

Владислав КИРЕЙ
26 листопада 2014

Роботодавці області, які виплачують своїм працівникам зарплату, нижчу за мінімальну, на рівні мінімуму та значно нижчу за середній обласний рівень, тепер автоматично потрапляють під перевірки фіскальної служби. Таке нововведення, як вважають у головному управлінні ДФС України у Черкаській області, має заохочувати власників підприємств та підприємців до ведення прозорої бухгалтерії та повної сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та військового збору. 

Як розповів начальник управління Володимир Коломієць, це один із вимушених заходів боротьби із зарплатами у «конвертах» та порушеннями прав працівників. До того ж через намагання окремих представників бізнесу приховати реальні виплати заробленого держава недоодержує колосальні кошти.

«Коли кажемо «держава», — наголошує він, — насамперед маємо на увазі людей, які працюють у соціальній сфері, наших патріотів, що обороняють цілісність України на сході, пенсіонерів, громадян, котрі отримують соціальні виплати».

Із січня по жовтень поточного року працівники ДФС області провели 410 перевірок з питань контролю за сплатою податку на доходи фізичних осіб. У результаті цих заходів донараховано понад 12 мільйонів гривень доходів. Таким чином і надходження до бюджету значно зросли. Керівник фіскальної служби області повідомив, що спільні комісії при держадміністраціях продовжують роз’яснювальну роботу з керівниками підприємств та підприємцями. Завдяки такому діалогу влади та бізнесу 459 з 543 підприємств та 368 із 441 підприємця було підвищено зарплату, а бюджет поповнився більш як на 578 тисяч гривень.

Разом з тим державні податкові інспекції на місцях допомогли підвищити розмір зарплат понад мінімальний рівень на 1119 підприємствах, а бюджет поповнився на 2786 тисяч гривень.

За словами начальника ГУ ДФС Черкащини, несумлінні підприємці мають піти назустріч своїм працівникам і державі та зрозуміти, що позитивні зміни в Україні починаються із відповідальності кожного та цивілізованого ведення бізнесу. Інакше до платників податків застосовуватимуть відповідні заходи.

Як розповіли в головному управлінні, вже з листопада списки підприємств, які мінімізують сплату військового збору через виплату необгрунтовано занижених заробітних плат, будуть оприлюднювати. За словами Володимира Коломійця, тільки за жовтень для підсилення обороноздатності нашої країни платники Черкаської області перерахували до державного бюджету понад 11,4 млн грн військового збору. Це на 2,2 мільйона більше, ніж надійшло за вересень. Цікаво, що згаданий збір переказали 484 роботодавці, які раніше не сплачували його. Платіж відчутно зріс також за рахунок підвищення заробітних плат. Загалом же за серпень — жовтень від Черкащини надійшло 30,6 млн грн військового збору. Поставлене завдання перевиконано більш як на 14 відсотків. 

Головне управління ДФС України у Черкаській області висловило вдячність усім, хто щомісячно сплачує військовий збір і таким чином доводить своє небайдуже ставлення до непростої ситуації у країні і до власного майбутнього, висловлює високу громадянську позицію. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua