"Кооперативи дадуть роботу п’яти мільйонам жителів села"

21 березня 2013

КООПЕРАТИВІЗАЦІЯ. Сьогодні основна частина жителів сільської місцевості є самозайнятою і потребує державної підтримки у напрямі посилення та об'єднання своєї виробничої діяльності. Для цього держава взяла курс на заохочення селян до створення виробничих і обслуговуючих кооперативів. Таку ініціативу підтримали 83% сільських і селищних рад, які взяли участь в опитуванні, повідомив сьогодні міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«На сьогодні в Україні налічується близько 4,5 млн господарств населення. Всього селяни виробляють до 80% молока, 43% м'яса, 95% картоплі, 84% інших овочів, 85% плодів та ягід. Щоб зробити цю продукцію конкурентною, більш якісноюі товарною, держава взяла курс на стимулювання селян до створення виробничих і обслуговуючих кооперативів. Це дозволить запропонувати споживачеві вітчизняну продукцію за доступними цінами, а селянам дасть можливість реалізувати свою продукцію, отримати за це гарний прибуток і підвищити якість свого життя», - зазначив міністр.

Щоб виявити сучасний стан сільського розвитку, його виробничий і соціальний потенціал, Мінагрополітики провело масштабне опитування голів сільських та селищних рад в рамках ініціативи «Рідне село». «Це опитування дозволив нам виявити актуальні проблемні питання, для того, щоб знайти по-справжньому дієві шляхи їх вирішення. Особливо, що стосується економічної складової розвитку сільських територій, тобто ефективних форм господарювання на селі», - зазначив Присяжнюк.

В опитуванні взяли участь глави більше 10 тис. сільських і селищних рад. З них 83% вважають перспективним створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. А 22% респондентів перспективними вважають виробничі кооперативи. «На думку сільських і селищних рад, в Україні необхідно створити близько 18 тис. кооперативів. Це дозволило б об'єднати в загальну виробничу діяльність майже 5 млн сільських жителів. Перспективними для створення селяни вважають молочні, зернові кооперативи, по заготівлі та забою живої худоби, із заготівлі плодів і овочів, переробні, з надання комунальних послуг, а також сервісні і по заготівлі кормів і тра », - зазначив міністр.

Глава відомства підкреслив, що МінАП вже розробило типові проекти молочних, ягідних, тваринницьких і багатофункціональних кооперативів.

Микола Присяжнюк також зазначив, що на сьогодні сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи мають можливість отримати від держави компенсацію вартості сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва. Крім того, вони можуть скористатися механізмом фінансового лізингу техніки, обладнання для вирощування свиней та виробництва продукції тваринництва. «Таким чином, сільськогосподарські кооперативи є на сьогодні оптимальною формою об'єднання одноосібних господарств на селі. Така форма господарювання дозволить ефективно використовувати державну допомогу, забезпечити внутрішній ринок високоякісної і доступної продукцією вітчизняного виробництва, дасть можливість селянам отримати гідні доходи і, безумовно, стимулювати соціально-економічний розвиток сільських територій в цілому», - резюмував міністр.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua