"Короля фотографії визнавали і монархи, і вояки"

Світлана ІСАЧЕНКО
19 березня 2014

Життя, направду, коротке, але мить його може тривати вічно. Зупинена на старовинних фотографіях неперевершеного майстра об’єктива Кароя Попп де Сотмарі, вона розповідає про події ХІХ століття, про його людей, їхнє життя — у вишуканих інтер’єрах європейських столиць, позолочених залах королівських палаців, на площах трансильванських містечок, посеред сибірських і китайських просторів, на полях військових битв, що кроїли карту світу. 

Виставку з 35 оцифрованих світлин, зібраних колекціонером з Бухареста професором Раду Ігозшагом, розгорнув Чернівецький художній музей за підтримки Міністерства культури Румунії, асоціації «ЄвроФотоАрт» з румунського міста Орадя та чернівецького фотоклубу «Позитив». Чернівці стали першим українським містом, мешканці якого можуть помилуватися фотороботами значної мистецької та історичної ваги. Виставлятимуть їх у музеях усіх континентів у рамках ІІ Міжнародного фотофестивалю, присвяченого життю і творчості Кароя Попп де Сотмарі, що зробив вагомий внесок не лише в європейську, а й світову культуру.

Його вважають першим військовим фотокореспондентом, а також першим фотохудожником, який до того ж заснував перше у світі фотоательє. Угорець за національністю, Карой Попп де Сотмарі у Румунії вивчав і розвивав мистецтво фотографії, яке тоді тільки почало робити перші професійні кроки.

Одним з перших фотожурналістів знімав події Кримської війни, у тому числі безпосередньо на лінії фронту.

— Українсько-румунські спільні дружні взаємини поповнилися ще одним мистецьким проектом у рамках обміну культурним надбанням, — зазначила на відкритті виставки генеральний консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдаван. — Життєве кредо Кароя Попп де Сотмарі — бути завжди на передовій в усіх сферах, де він працював, його творча спадщина, що охоплює весь світ і найзнаменніші події його часу, є зразком європейськості, до якої ми всі прагнемо.

Нагадаємо також, що за свою професійну діяльність фотохудожника і журналіста Карой Попп де Сотмарі був представлений до державних нагород багатьох європейських держав і отримував відзнаки з рук королеви Великобританії, цісаря Австро-Угорської імперії, короля Іспанії.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua