"Корупціонерам тут не місце"

Оксана МАЛОЛЄТКОВА
16 липня 2014

Технічна місія Міжнародного валютного фонду підтримала ініціативи Державної фіскальної служби (ДФС), які дають змогу поступово зменшувати податковий тиск на бізнес. Про це на брифінгу в Кабміні повідомив керівник служби Ігор Білоус. 

За його словами, є низка пропозицій щодо спрощення процедури розрахунку і сплати податків. Зокрема, ДФС розробила варіант альтернативного адміністрування ПДВ — електронного, запропонувала знизити удвічі ставку єдиного соціального внеску і водночас передбачити більшу відповідальність за його несплату. Спрощену декларацію з ПДВ нині розглядає Мінфін. Паралельно розробляють спрощену декларацію з податку на прибуток. Було багато скарг на корупційну складову індивідуальних податкових консультацій, тому служба переходить до узагальнених податкових консультацій (УПК), які забезпечують однакове трактування законодавства.

У червні випустили чотири УПК. Зокрема роз’яснення стосуються норм податкового законодавства щодо трансфертного ціноутворення, витрат на гарантійний ремонт або гарантійні заміни товарів, сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій з купівлі іноземної валюти, а також податкового обліку поворотної фінансової допомоги. З текстами консультацій можна ознайомитися на офіційному сайті відомства.

«Поменшало кримінальних справ стосовно бізнесу — майже на 80%, водночас у всіх розслідуваних цього року кримінальних провадженнях розмір відшкодованих збитків становить 2,7 мільярда гривень, що на 1,3 мільярда більше, ніж торік. Виконуємо і свої зобов’язання щодо поступового зменшення обсягів переплат податків, які лише у червні скоротилися на 1,5 мільярда. Наш головний резерв для поповнення бюджету — детінізація», — каже очільник ДФС.

Ігор Білоус задоволений тим, що активізувався діалог державних чиновників із бізнесом, адже вони почали не тільки слухати один одного, а й чути.

У ДФС заявляють, що стали на шлях очищення системи — триває серйозна кадрова ревізія у відомстві (донедавна — Міністерстві доходів і зборів). «Чесним податківцям і митникам нічого не загрожує, а від корупціонерів позбавлятимемося нещадно. Не всі колишні міндоходівці працюватимуть у службі. Робитимемо ставку на нових людей — цьогорічних та минулорічних випускників вишів. Велика чистка йде також і на митниці, яка була напіваморфною структурою і яку міністр-утікач Клименко майже зруйнував», — констатував Ігор Білоус.  За його словами, нещодавно втратило посади керівництво чотирьох податкових інспекцій за наявні на ввірених їм територіях податкові ями. Без відома та сприяння керівництва ДПІ такі явища довго існувати не можуть. Тож усіх керівників, які не виконують своїх обов’язків і не викорінюють схеми на своїх територіях, звільнятимуть. Уже звільнений 161 працівник центрального апарату відомства. Ігор Білоус зізнався, що корупціонери тримаються за свої крісла і прощання з ними затягується — одразу тікають на лікарняні.

Не задоволений головний фіскал і діяльністю підрозділу митниці по боротьбі з контрабандою. «Контрабанда є і чорна, і сіра. Плюс треба створювати повноцінну митницю на території з Кримом, бо значна небезпека нині саме там», — вважає Ігор Білоус.

А ось із надходженнями податків до бюджету ситуація краща. За перше півріччя податківці та митники зібрали до держбюджету 75,8 мільярда гривень — 101% порівняно з 2013 роком, на 99% виконали план. Червень був найважчим місяцем. Майже на 10% виросли і митні надходження. Загалом через події на сході та півдні України бюджет у червні недоотримав 2,5 мільярда гривень.

— Водночас, — зауважив Ігор Білоус, — ми розуміємо, що на Донбасі у людей постраждав бізнес: у них забрали автомобілі, приміщення, спалили виробництво, там заблоковано дороги, підірвано залізничні колії. Тому платники на цих територіях можуть звернутися із заявою про списання безнадійного податкового боргу без нарахування штрафних санкцій через форс-мажорні обставини. Так само можна заявити у своїй податковій інспекції і про відстрочення терміну подання звітності та сплати податків.

Податковий кодекс не дозволяє звільнити людей від податків узагалі. Але служба йде назустріч громадянам на територіях, де діють чи діяли терористи, адже таке право регламентовано Податковим кодексом України у разі виникнення обставин непереборної сили, до яких, зокрема, належать, загроза війни та терористичні акти. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua