"Корупція боїться розголосу"

19 квiтня 2013


СИЛА ГРОМАДИ. На сесії Дніпропетровської обласної ради  схвалено Програму запобігання та протидії корупції в області на 2013—2015 роки. Це здійснено відповідно до вимог Державної програми запобігання та протидії корупції на 2011—2015 роки, затвердженої Кабінетом Міністрів.

Розробник регіональної програми — Всеукраїнська спеціальна колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю (ВСК БКОЗ).  Дніпропетровщина стала четвертим регіоном після Вінницької, Київської областей та Києва, які приєдналися до ініціативи колегії.

— Співпраця між колегією та Дніпропетровською обл держадміністрацією триває майже рік, — каже голова ВСК БКОЗ Юрій Лавренюк. — Ми провели кілька робочих зустрічей із представниками обласної влади й місцевими громадами. Врахували пропозиції та вимоги колег, промоніторили оцінки корупційних ризиків, здійснили перевірку внутрішнього документообігу, проаналізувавши рішення ради.

На основі отриманих даних колегія підготувала проект програми, який доопрацювали фахівці Дніпропетровської ОДА і затвердила сесія облради. Під час підготовки документа враховано, зокрема, досвід розробки і втілення в життя першої антикорупційної регіональної програми для Вінницької області. Результати її реалізації дали змогу зрозуміти, де саме шукати джерело ризику корупційного правопорушення в окремо взятому регіоні чи місті.

Ефективність упровадження  регіональних антикорупційних програм відчули і в Ірпені. Останнім часом тут виникали суперечки між забудовниками та владою стосовно перерахунку коштів від комерційних структур до бюджетів комунальних підприємств і міста. Відгукнувшись на пропозицію громади, голова Ірпінської міської Ради Володимир Скаржинський ініціював проведення «круглого столу», куди було запрошено представників влади, право охоронних органів, громади та забудовників,  а як незалежного експерта від громадської організації — Юрія Лавренюка.

Зроблений ним аналіз та конкретні пропозиції зацікавили присутніх. Згодом міськрада звернулася до фахівців колегії, щоб вони, спираючись на вже набутий досвід, провели моніторинг оцінки ризиків корупції й на основі цього розробили спеціальну програму. Так, ірпінці першими у Київській області почали використовувати таку методологічну оцінку ризиків корупції.

Юрій Лавренюк та його колеги вважають пріоритетом своєї діяльності  розроблення та впровадження саме регіональних програм зниження рівня корупції. На останньому засіданні правління колегії затверджено графік втілення цих  програм для інших областей України. «На нашому прикладі, — зазначив фахівець, — наочно демонструється ефективність роботи громадських організацій антикорупційного спрямування». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua