"Котеджі для птахів"

Олена ІВАШКО
20 квiтня 2013

ЮННАТИ. У рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» у Миколаєві визначили переможців конкурсів «Збережемо птахів» та «Хатинка для птаха» серед учнівського загалу області. Сотні школярів відгукнулися на заклик лісівників допомогти у виготовленні шпаківень та підгодівлі птахів. 

Готуючись до змагання, діти дізналися багато цікавого з життя лісових та міських птахів. Зокрема про те, що життя у них поза лісом надто складне. Ліс — як багатоповерховий будинок, в якому кожен поверх і квартира мають своїх мешканців. Зимівля птахів пов’язана з труднощами добування більшої, порівняно з літнім періодом, кількості поживи. Це зумовлюється як зменшенням кількості їжі (зникнення багатьох комах, обсипання насіння, ягід), так і меншою можливістю добути її через зменшення світлої частини доби, наявністю снігового покриву, замерзанням більшості водойм. Під час ожеледі маленьким пташкам важко добути корм, і вони часто гинуть від голоду і холоду.

Багато комах поїдають горобцеподібні, приносячи величезну користь сільському й лісовому господарству. Наприклад, ластівка впродовж літа знищує близько одного мільйона комах, а синиця за рік – близько 6,5 мільйона яєць шкідливих комах. За два тижні пара синиць може принести своїм нащадкам понад 10 тисяч шкідників. На один гектар лісу птахи щодня збирають до 25 кг комах і за певних умов можуть зменшити кількість шкідників на 40–76 %. Про все це школярам розповіли працівники лісового господарства області.

Одна з небагатьох дівчат, переможниця конкурсу Владислава Антипченко, представляє Краснянське учнівське лісництво Березанського району.Фото надано прес-службою Миколаївського облуправління лісового та мисливського господарства 

Як повідомили в управлінні лісового та мисливського господарства області, щорічно лісівники виготовляють та розвішують у лісах близько трьох тисяч шпаківень. До цієї роботи долучаються члени учнівських лісництв, загальноосвітніх шкіл. Деякі шпаківні, виготовлені руками учнів, мають вигляд справжніх творів мистецтва, кращі з яких потім виставляють в музеях лісу та на еколого-просвітницьких стежках.

Цього року в завершальному етапі конкурсу взяли участь автори 18 робіт як з початкових класів, так і старшокласники. Серед переможців конкурсу є і дівчата, як от Владислава Антипченко. Згодом свої шпаківні і годівнички переможці розвішали на території ДП «Миколаївське ЛГ». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua