"Козацький край дивує зростанням"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
4 червня 2015

Як повідомив радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Сергєєв, у березні на Дніпропетровщині реалізували на третину більше промислової продукції (на 25,1 мільярда гривень), ніж за аналогічний період минулого року. «Показники промислового виробництва квітня дещо перевищують показники березня (на 0,4%). Є тенденція до стабілізації ситуації», —  вважає чиновник.

 Насамперед збільшення обсягів виробництва стосуються гірничо-металургійної галузі. Зокрема промисловці регіону у квітні виготовили 728 тисяч тонн чавуну (на 10% більше, ніж у березні), 853 тисячі тонн сталі (на 8,4%), 747 тисяч тонн прокату (на 24,5%), 4,4 мільйона тонн концентрату (на 6,8%).

Щоб хоча б частково компенсувати невироблене закритими підприємствами  Донецької та Луганської областей, промисловці підвищили можливості своїх виробництв коксовими підприємствами Дніпропетровщини. І результати не змусили довго чекати на себе: за чотири місяці цього року вони випустили 1,3 мільйона тонн коксу. Це майже на 16% перевищує обсяги виробленої продукції за аналогічний період минулого року . Через брак коксу, який раніше постачався з Алчевська, Дніпровський металургійний комбінат  ім. Дзержинського (ДМК) у березні вимушено зменшив виробництво. Але тепер, завдяки досягненням коксовиків, підприємство наростило обсяги виробництва і вже в квітні перевищило березневі показники випуску чавуну на 91,3%, сталі — на 85,5%, прокату — більш ніж удвічі.

 Відновили обсяги виробництва і на металургійному заводі «Євраз ДМЗ ім. Петровського». Підприємству вдалося знайти нові ринки збуту. Також спрацювала  модернізація виробництва. Так у квітні завод перевищив березневі показники виробництва чавуну (на 5,1%) та сталі (на 3,8%).

Обсяги виробленої продукції збільшилися у 2015 році на Дніпропетровщині й у харчовій та переробній галузях. Особливо це стосується круп, борошна, молока, хлібобулочних виробів тощо. Так, за інформацією цього ж департаменту  агропромислового комплексу, розвитку сільських територій та ринкового середовища Дніпропетровської облдержадміністрації, порівняно з минулорічним періодом за січень-березень 2015 року виробництво круп в області зросло на 53,4%, борошна — на 16%, хлібобулочних виробів — на 13,1%, макаронних — на 12%, ковбасних — на 9,3%, обробленого молока — на 7% та кисломолочних продуктів — на 3,2%.    «Спостерігається тенденція зростання попиту на продукцію підприємств Дніпропетровської області. Це свідчить про те, що навіть в умовах кризи вони змогли зберегти оптимальне співвідношення доступної ціни та високої якості своєї продукції», — зазначив директор департаменту агропромислового комплексу, розвитку сільських територій та ринкового середовища Дніпропетровської облдержадміністрації Вадим Удовицький.

За словами чиновника, збільшуючи виробництво, Дніпропетровщина має можливість не лише  забезпечувати основними продуктами харчування споживачів  регіону, а й поставляти їх до інших областей.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua