"Козаки-мазепинці постали як нагадування"

Олександр ВЕРТІЛЬ
26 жовтня 2013

У Лебедині на Сумщині відкрили і освятили меморіал «Козацька могила».  Він зведений у пам’ять про 900 козаків, по-звірячому закатованих підданими князя Меншикова та російського царя Петра I у період з 25 листопада по 26 грудня 1708 року за їхню прихильність до гетьмана  Івана Мазепи.

На урочистий мітинг і молебень зібралися сотні жителів районного центру і навколишніх сіл. Як розповів Лебединський міський голова Анатолій Троян, ідея створити меморіал зародилася ще 1993 року, однак з різних причин її не вдавалося втілити. І лише завдяки  нинішнім зусиллям міської влади, допомозі підприємця Валерія Чалого задум став реальністю.

У цьому кургані поховано сотні козаків-мазепинців. Фото із сайту міста Лебедин

Козацький курган завдовжки 20 і заввишки 4 метри насипали перед входом до Мироносицького кладовища, де, за переказами старожилів, стратили більшість козаків. Свого часу вдалося зосередити їхні поховання саме в цьому місці, хоча точної кількості загиблих ніхто не знає і навряд чи дізнається. Однак достеменно відомо, що це було воістину криваве побоїще, яке стало однією з найтрагічніших сторінок в історії українського козацтва. Відтепер у Лебедині про це постійно нагадуватиме величний меморіал. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua