"Кожен десятий мобілізований — доброволець"

Ольга ПРОКОПЕНКО
24 лютого 2015

Розвінчуванням фейків, які розповсюджують агресори, стосовно зриву четвертої хвилі мобілізації розпочав брифінг на тему «Проведення заходів четвертої черги часткової мобілізації. Фінансове, медичне та морально-психологічне забезпечення Збройних сил України», що відбувся у Будинку уряду, заступник начальника управління інформаційних технологій Міністерства оборони Сергій Галушко.

Він повідомив, що з моменту оголошення четвертої черги минула третина відведеного часу. Уже на 60% виконано план постачання мобілізаційних ресурсів у війська, на 100% — оповіщення, 94% призваних за мобілізацією пройшли медичний огляд, і їх визнано придатними до військової служби. Промовисто про хід мобілізації говорить те, що кожен десятий із мобілізованих — доброволець. Цю інформацію полковник Галушко передовсім хотів донести до відома тих, хто лякав українців і суспільство вигаданими проблемами.

Речовим майном армійців забезпечено на 99,9%. До моменту прибуття мобілізованих другого етапу четвертої черги, за словами Сергія Галушка, ця цифра становитиме 100%.

Центри, в яких мобілізовані проходять підготовку, постійно перевіряє вище керівництво міністерства. Вивчення реального стану справ у цих закладах дасть можливість там, де це необхідно, покращити і матеріальний стан, і харчове забезпечення. Також прийнято рішення про збільшення кількості викладачів, інструкторів у навчальних центрах з числа тих військовослужбовців, які брали участь в АТО, мають практичний досвід, можуть поділитися ним із мобілізованими.

Серед заходів з підвищення психологічного стану та морального духу військовослужбовців — збільшено кількість груп психологів з надання такої допомоги. Майже сотня цих фахівців працює зараз із бійцями у зоні АТО. Є штатні військові психологи, а є й цивільні — волонтери. У госпіталях, реабілітаційних центрах таких спеціалістів також чимало, проте їхня кількість недостатня. Окрім військовослужбовців, психологічної допомоги потребують члени їхніх сімей.

Офіцер розповів і про те, як держава відзначає заслуги своїх захисників. Нині 2117 військовослужбовців отримали державні нагороди. Днями звання «Герой України» за виявлений героїзм у захисті територіальної цілісності, суверенітету і високий професіоналізм під час бойових дій у Дебальцевому присвоєно командиру 128-ї Мукачівської гірсько-піхотної бригади Сергієві Шапталю. Сотня його бійців отримає державні нагороди. Відомчі відзнаки вручено 2544 захисникам, а 1337 — присвоєно військові звання достроково. Визначено 1432 військових для зарахування у кадровий резерв для призначення на вищі посади — командирів бригад, батальйонів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua