"Кран-фонтан"

Василь БЕДЗІР
6 сiчня 2015

Кран, схожий на водопровідний, але зовсім не він, через день після настання нового року встановили на Закарпатті. Запрацював він у селі Косино Берегівського району, відомому своїми термальними джерелами.

Над новоспорудженою чашею басейну здіймається скульптурний кран заввишки 11 метрів. Довкола нього згруповано комплекс менших фігур — 5-метрову «пляшку вина», 3-метрову «кавову чашку», 3-метрову «флягу для паленки» та 5-метровий «пивний  кухоль». З них виливатиметься насичена мінералами термалка, щогодини по 330 кубічних метрів. Фігури мають великий запас міцності, оскільки виготовлені зі склопластику, що використовується у виробництві автомобілів.

Цей фонтан-басейн найбільший в Україні — 46 метрів у діаметрі. Фото з сайту karpatskijobjektiv.com

Над композицією художники і скульптори працювали вручну майже півроку, — сказав один із авторів проекту інженер Андрій Сусол. — Загалом над чашею басейну, краном-велетнем і скульптурами-виливайками трудилися 125 майстрів різних професій, використано понад 2000 тонн бетону та 71 кілометр арматури. Від задуму до практичного втілення минуло 15 місяців.

Підігріта земними глибинами вода проходить через змонтовані в горловині крана спеціальні аеронасадки. Їх вісімдесят, і вода в них насичується повітрям, значно посилюючи свої оздоровлювальні властивості. Вартого згадати й те, що для кожної фігури передбачено використання спеціальних ароматизаторів: для кавової чашки — кавовий, винної пляшки — з ароматом вина тощо. Керувати системою можна за допомогою комп’ютерної програми з доступом через мережу Інтернет.

Закарпатський фонтан-джакузі поповнить родину такого роду фонтанів, маючи схожих побратимів у Бельгії, Швейцарії та Канаді. В Україні подібну конструкцію, але у значно менших масштабах, звели в Донецьку. Такі споруди звикли називати фонтанами-ілюзіями. Хоча вони — ніяка не ілюзія. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua