"Кращі мрійники — з Донбасу"

Олена ОСОБОВА
23 квiтня 2013

ПРЕМІЯ

Луганський письменник Сергій Чебаненко отримав міжнародну премію імені Жуля Верна

Більшу частину доби Сергій Чебаненко служить громаді обласного центру як заступник начальника управління міської ради з питань внутрішньої та інформаційної політики. А після роботи, по три-чотири години, за його власним визнанням, віддає літературній праці. Так повелося приблизно з 1983 року. Йому є що сказати людям, і він жадібно шукає спілкування. Тому, коли 2010-го в Луганську створили клуб любителів фантастики «Лугоземье», став одним із найяскравіших членів цього товариства. Заради спілкування з однодумцями брав участь і в міжнародному конкурсі фантастичного оповідання «Якщо сьогодні завтра», який цього року ініціювали журнали «Наука і життя» та «Природа» Російської академії наук, Посольство Республіки Франція в Росії, технологічна фірма IBS й російське видавництво «Октопус».

Жулю Верну стільки нагород і не снилось. Фото з сайту cxid.info

— Узяв участь заради самого змагання, — уточнює автор. — Цікаво з людьми обговорити нові ідеї. Не кривитиму душею, як нагорода публікація — це теж здорово. Але матеріальна частина питання ніколи не була самоціллю.

Йому не можна не повірити. Нагорода в Москві — не перша для автора. Він лауреат міжнародного фестивалю «Сузір’я Аю-Даг» за досягнення у сфері футурології й прогностики, здобував перші місця на конкурсах науково-фантастичного оповідання «Місячний аттрактор», гумористичного оповідання й футурологічного есе. Видав уже шість книжок, із 2009 року постійно друкує фантастичні оповідання у московських збірниках.

Посольство Республіки Франція в Росії удостоїло українця премії імені Жуля Верна, відзначивши його оповідання «Зворотної сили не має» серед 271 роботи, що були надіслані зі США й України, Білорусі та Німеччини, Ізраїлю та Росії. Про що ж писав луганець?

— Це фантастика про те, як чоловік опинився у складних обставинах, за допомогою подорожей у часі його змусили робити те, чого він не хотів. Але герой гідно вийшов із цієї ситуації, — інтригуючи, розповідає Сергій Чебаненко.

Прочитати твір можна буде у збірнику лауреатів конкурсу, який вийде друком у червні цього року. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua