"Країні потрібна європейська бюрократія"

Лариса ДАЦЮК
6 березня 2015

Заступник Міністра Кабінету Міністрів — директор Урядового офісу з питань європейської інтеграції Наталія Гнидюк на брифінгу звітувала про роботу цієї структури, створеної торік у серпні. Як відомо, офіс створили з метою забезпечення належної реалізації завдань у сфері європейської інтеграції та виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами.

«Це перша із серії зустрічей зі ЗМІ, які ми проводитимемо постійно, — запевнила Наталія Гнидюк. — Дуже хочу, щоб ця інституція, яку я очолюю, була максимально прозорою, максимально доступною, зокрема й для журналістів. Адже саме з вашою підтримкою можна формувати в суспільстві думку про ті завдання, які виконує уряд, реалізуючи імплементацію Угоди про асоціацію».

Після ратифікації угоди з ЄС уряд одразу розпочав роботу з її імплементації. Документ досить складний, часто потребують його тлумачення та роз’яснення не лише пересічні громадяни, а й чиновники. Для правильного і глибокого розуміння європейського законодавства потрібні не лише фахівці, які добре знають робочі мови ЄС, а й грамотні юристи, що зуміють вловити всі нюанси європейської нормативної бази і перенести її на українські терени, не завдаючи шкоди вітчизняній економіці.

До них слід долучити громадськість, неурядові організації, бізнес-асоціації, експертне середовище, які робили б глибокий аналіз усіх кроків України на шляху до ЄС. На переконання Наталії Гнидюк, євроінтеграція з площини зовнішньої політики має переміститися і у внутрішню політику. А українським чиновникам, залученим до цих процесів, потрібно стати справжніми бюрократами у європейському розумінні цього терміна. Причому це поширюється не лише на працівників офісу, а й на всі міністерства та відомства, які відповідають за євроінтеграцію окремих сфер життєдіяльності нашого суспільства. Адже на 80% угоду з ЄС спрямовано саме на внутрішні перетворення. За цих умов завдання Урядового офіса — всебічно сприяти міністерствам у побудові професійних команд, спроможних на високому рівні відстоювати інтереси держави.

Працювати є над чим. Національний план виконання Угоди про асоціацію розраховано на три роки. За цей час українська сторона силами 59 органів державної влади має виконати близько 500 завдань. Майже третина з них пов’язана саме з адаптацією законодавства і узгодженням нашої правової системи з євростандартами.

«Велика роль кожного міністерства, кожного відомства, — наголосила Наталія Гнидюк, — не тільки у впровадженні норм права, які гарантуватимуть вищі стандарти в тій чи тій сфері суспільного життя, а й у виконанні ще одного завдання: максимально захистити наші національні інтереси. Досягти найпривабливіших умов, зокрема й для нашого бізнесу, під час запровадження нових європейських норм».

Треба так переносити найкращу світову практику на українські терени, вважає керівник Урядового офісу, щоб зберегти за собою найкращі умови розвитку вітчизняної економіки. У цьому працівники офісу тісно співпрацюватимуть з міністерствами та інституціями ЄС.

Щодо останнього, то Угода про асоціацію передбачає створення двосторонніх органів і спеціальних двосторонніх механізмів. Ідеться про раду асоціації, комітет асоціації, парламентський комітет з асоціації. У кожного з них свої повноваження, які стосуються внесення змін до додатків до угоди, зміни ставок мита та вже погоджених перехідних періодів.

Ще один важливий інструмент — громадянське суспільство. Ця платформа буде альтернативно представляти свої звіти про те, як уряд справляється з поставленим завданням.

Стосовно діяльності безпосередньо Урядового офісу з питань європейської інтеграції, який працює вже п’ять місяців, то вже другий звіт про його роботу буде надано для публічного ознайомлення на початку квітня. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua