"Кредитна підніжка"

Вікторія КОВАЛЬОВА
28 сiчня 2015

Останні зміни в Податковий кодекс (ПК), внаслідок яких кредитні спілки (КС) втратили статус неприбуткових організацій та мають сплачувати податок на прибуток, депутати схвалили без обговорення з професійною спільнотою. Якщо цю норму не змінять, це означатиме, що кредитні спілки державі не потрібні. Закриються 20—30% цих фінустанов. Про це на прес-конференції в Києві заявив президент Національної асоціації кредитних спілок України (НАКСУ) Петро Козинець.

Названа норма змінює принципи роботи, яких дотримувалися КС останні 20 років. Отже, в НАКСУ припускають, якщо, наприклад, нерозподілений дохід кредитних спілок за 2015 рік не буде меншим ніж показник за 9 місяців 2014 року — 61,5 мільйона гривень, то, згідно з новою редакцією Податкового кодексу, у 2016-му вони мають сплатити в бюджет близько 11 мільйонів гривень податку на прибуток (за ставкою 18%). У будь-якому разі, нововведення призведе до підвищення вартості кредитів, скорочення обсягу кредитування та рівня капіталізації КС.

За даними НАКСУ, нині в кредитних спілках працюють майже три тисячі людей, значна частина яких внаслідок такої податкової новації може залишитися без роботи. Відповідно — зменшаться і податкові над?ходження від податків з оплати їхньої праці. Якщо тепер вони становлять 60—80 мільйонів гривень щорічно, то внаслідок податкового навантаження ці показники впадуть утричі — до близько 20 мільйонів гривень.

«Кредитні спілки працюють не з олігархами чи промисловими магнатами, а з пересічними громадянами, середній дохід яких у межах 2—4 тисяч гривень. Вони надають кредити, беруть кошти на депозити, отже, допомагають людям мати якийсь додатковий дохід», — підкреслює президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок Вікторія Волковська.

Фахівці КС нагадують, що, приміром у США, кредитівки з’явились у 1932 році з подачі президента Франкліна Рузвельта. Символічно, що відповідний закон ухвалили для стабілізації ситуації в той час, коли фондові ринки впали, а банки не працювали. Тому у вітчизняних КС сподіваються, що в лютому, готуючи нові зміни в ПК, законо?творці в нинішніх нестабільних фінансових умовах більш зважено підійдуть до оподаткування кредитних спілок та скасують податок на прибуток. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua