"Крига Антарктиди може розтанути впродовж 200 років"

6 березня 2015

Колись тут був товстий шар льоду, а тепер – під поверхнею антарктичної криги точиться справжнісінька битва. Вчені вважають, що протягом наступних двох століть антарктична крига може розтанути до такої міри, що затопить густонаселені прибережні регіони. Це найгірший з-поміж усіх можливих сценаріїв.

«97% Антарктиди і надалі вкриті кригою, яка хоч повільно, проте неухильно тане. Втім, навіть тієї незначної кількості достатньо, щоб зробити, так би мовити, значний внесок у Світовий океан, а це, у свою чергу, матиме неабиякий вплив на підвищення рівня моря», – каже еколог Пітер Конвей.

Вода прогрівається знизу, в результаті чого лід відступає на материк, а згодом вбирає в себе тепле повітря. Чилійський біолог Анхеліка Касанова помітила деякі цілком відмінні риси серед рослинності на острові Роберт, який вона досліджує, починаючи з 1995 року. Рослини там вкорінюються в землю і каміння, і таким чином затримують кригу льодовиків, що відступають. А це, у свою чергу, має вплив на кліматичні зміни.

«Як ми знаємо, Антарктида була місцем, де було зареєстровано найбільше зростання температури: приблизно на три градуси протягом останніх 50 років. На нашу думку, ці рослини є важливими індикаторами кліматичних змін, насамперед глобального потепління, адже вони з великою точністю вказують на ці зміни», – розповідає Анхеліка Касанова.

Кілька років тому вчені зрозуміли, що Антарктида загалом перебуває в стані рівноваги: кількість льоду остаточно не змінюється. Вода навколо Антарктиди прогрівається, але зміни в кліматі призвели до змін у вітряному режимі навколо Антарктиди, який «розвертає» теплу течію, змушуючи її текти під верхнім крижаним шаром.

Щорічно море поблизу Антарктики поповнюється 130 мільярдами тонн води, проте рівень води у Світовому океані підвищується внаслідок цього лише на одну третю міліметра.

Copyright © 2015 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua