"Крига реструктуризації кредитів скресає"

Олег ГРОМОВ
12 березня 2015

Меморандум щодо реструктуризації валютних кредитів, який розробив Нацбанк України спільно із найбільшими фінансовими установами та об’єднаннями позичальників, вже підписали 12 комерційних банків. Саме в їхніх портфелях перебуває  до 90% кредитів фізосіб у іноземній валюті.

Є надія на те, що незабаром болючі питання валютних позичальників буде вирішено. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

«У цьому питанні також активно працюємо з іншими банками. Меморандум обумовлює реструктуризацію заборгованості за кредитами в іноземній валюті, забезпеченими іпотекою, залишок за основною частиною яких на 1 січня 2015 року не перевищував 2,5 мільйона гривень, та переведення їх у гривню за курсом на день такої реструктуризації. За кредитом не має бути непогашеної заборгованості», — зазначила на спільному засіданні представників регулятора та фінансових установ голова НБУ Валерія Гонтарева.

За її словами, пропонується прощення 50% суми непогашеного кредиту щодо соціального житла та 25% — по інших видах.

Серед фінансових установ, які підписали такий меморандум, «Приватбанк», «Альфабанк», «Регіонбанк», «Платинумбанк». Є й два проблемних — «Надра» та «Дельтабанк». За словами голови ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Романа Шпека, може вийти так, що дві останні фінустанови з цього переліку просто випадуть, тож щодо них буде окрема розмова із Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Також відомо, що до цього меморандуму не приєдналися державні фінансові установи — «Ощадбанк», «Укрексімбанк» і «Укргазбанк». Аналітики вважають: усе це відбувається через бюрократичні «збої», адже цим установам, акціонером яких є держава, яку представляє Міністерство фінансів, необхідно більше часу для узгодження нового документа.

Також керівники НАБУ наголосили, що вони узгоджують можливість підписання меморандуму ще з шістьома комерційними установами, які мають іноземний капітал — «ОТП Банк», «ПравексБанк», «Райффайзен Банк Аваль», «УкрСиббанк», «Укрсоцбанк» і «Універсал банк». Саме ці фінустанови можуть приєднатися до такого важливого документа за один-два місяці.

У цілому незалежні аналітики ринку дуже схвально оцінюють такий меморандум. Вони наголошують, що таким чином можна реструктурувати до 90% всіх проблемних валютних кредитів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua