" «Кримський титан» фактично вкрали"

25 грудня 2014

Слідчими органами відкрито кримінальне провадження за фактом незаконного відчуження державного пакета акцій ПАО «Кримський титан» на користь Дмитра Фірташа. Правоохоронці вважають, що кринальне правопорушення підпадає під дію частини 1 ст. 365-2 Кримінального кодексу (зловживання повноваженнями). Про це, як повідомляє УНІАН, розповів керівник громадської організації «Контроль народного майна України» Євген Чередніков.

Інформагенство нагадує, що ця громадська організація в жовтні нинішнього року направила в Генпрокуратуру заяву про злочин щодо протиправного встановлення контролю структурами Дмитра Фірташа над державним підприємством «Кримський титан».

«Нами одержавно відповідь, що досудовим слідством встановлено – перед продажею пакету 50%+1 акція, його оцінка була суттєво занижена. Немає сумніву, що існувала змова між структурою-оціншиком держпакету акцій і олігархом. Зокрема, при ринковій оцінці цього пакету в півтора мільярда доларів структурам Фірташа його було запропоновано купити за 577,6 мільйона гривень, чим олігарх і скористався. Враховуючи тогочасний курс долара, слідством встановлено, що контрольний пакет акцій ПАО «Кримський титан» продали за ціною, яка в 17,7 раза нижча від ринкової. Цим самим державі завдано надзвичано великих збитків», – зазнасає експерт.

«Є всі підстави кваліфікувати такі дії, як злочин проти народу України», –таку думку висловив інформагенції колишній міністр промисловості України, член-кореспондент НАНУ Валерій Мазур. У свою чергу керівник громадської організації Євген Чередніков зазначив, що «Кнтроль народного майна України» готує звернення в правоохороні органи з вимогою попередити фактичну крадіжку ще одного стратегічного підприємства – Запорізького титано- магнієвого комбінату.

 Микола КРИЩЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua