"Кривдника журналістів затримала міліція"

Вадим ПРОЦИШИН
22 травня 2013

РЕЗОНАНС. 18 травня під час проведення у столиці масових громадських акцій відбулося кілька локальних сутичок, в результаті яких постраждали журналісти. Подія викликала значний резонанс, і з боку деяких політичних сил на адресу працівників міліції лунали звинувачення в бездіяльності та заклики звільнити з посади міністра внутрішніх справ. Тож народні депутати прийняли рішення заслухати в сесійній залі Верховної Ради інформацію керівника МВС Віталія Захарченка щодо суботніх подій.

Говорячи про побиття журналістів, міністр повідомив, що 18 травня до Шевченківського райуправління ГУМВС України в місті Києві із заявою звернулася журналістка «5 каналу» Ольга Сніцарчук. Вона повідомила, що під час зйомок акцій опозиційних сил невідомі особи на вулиці Велика Житомирська вдарили її в обличчя й розбили мобільний телефон. 

«Під час завдання їй тілесних ушкоджень вона викрикувала, що є журналістом та виконує свої професійні обов’язки. Однак це не зупинило нападників. Сніцарчук надали медичну допомогу на місті події лікарі швидкої, яких викликали працівники міліції. Потерпіла від госпіталізації відмовилася. В подальшому від користувачів Інтернет-мережі вона дізналася про особи учасників конфлікту», — поінформував Віталій Захарченко.

За його словами, того самого дня слідче відділення Шевченківського райуправління ГУМВС України в м. Києві  розпочало кримінальне провадження за фактами умисного легкого тілесного ушкодження (частина 1 статті 125 Кримінального кодексу України) та перешкоджання законній професійній діяльності журналіста (частина 1 статті 171 ККУ).  На підставі отриманих доказів слідчим перекваліфіковано дії з частини 1 статті 125 на частину 2 статті 296 (хуліганство) ККУ.

Також із заявою про визнання як потерпілого у кримінальному провадженні до органів міліції звернувся фотокореспондент газети «КомерсантЪ» Владислав Содель. Він перебував на місці події і також постраждав від дій невідомих, хоча тілесних пошкоджень не отримав. Міністр заявив, що особу, на яку вказували постраждалі журналісти, встановлено і затримано. Тепер готують документи до суду щодо прийняття рішення про її арешт. Слід зазначити: на офіційному веб-сайті МВС вказано, що до побиття журналістів причетний 20-річний житель Київщини. Йому повідомлено про підозру у вчинені злочинів, передбачених ч. 1 ст. 171 та ч. 2 ст. 296 ККУ, що передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 4 років. 

Також Віталій Захарченко поінформував про події навколо бронеавтомобіля, що рухався в центрі столиці, де рух автотранспорту було заборонено. «Для з’ясування мети пересування цього транспортного засобу на вулицях міста та запобігання можливим негативним наслідкам я особисто прийняв рішення про доставку бронеавтомобіля до найближчого територіального органу внутрішніх справ», — заявив міністр.

Однак у процесі руху навколо спецтехніки виникли сутички. «Після втручання працівників міліції дії натовпу було локалізовано. Слідчим відділом Шевченківського райуправління ГУ МВС у місті Києві розпочато кримінальне провадження за фактом хуліганства. Крім того, на водія бронеавтомобіля складено адміністративний протокол за порушення правил дорожнього руху», — повідомив Віталій Захарченко. При цьому він особисто запевнив, що винних у побитті журналістів та активних учасників інших бійок буде притягнуто до відповідальності.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua