"Криза «АероСвіту» – на совісті двох акціонерів"

25 квiтня 2013

СИТУАЦІЯ. За висновками дослідження Центру дослідження корпоративних відносин. яке презентовано на прес-конференції 24 квітня, основною причина кризи «АероСвіту» стала  деструктивна позиція двох акціонерів авіакомпанії: ТОВ «Генавіаінвест» та Фонду державного майна (ФДМУ).

Починаючи з 2010 р., «Генавіаінвест» і ФДМУ заблокували проведення 55-ти з 57-ти загальних зборів акціонерів авіакомпанії. На 26-ти з них мало розглядатися питання «Про затвердження істотних угод», що знаходяться виключно в компетенції загальних зборів акціонерів. Однак з 26-ти  відбулося тільки одні збори.

В дослідженні звернуто також увагу на підозрілу синхронність дій  вищеназваних двох акціонерів. А експертне опитування, проведене Центром, дає підстави припускати, що ця синхронність не збіг, а продукт узгодженої позиції сторін – «ГенАвіаІнвест» і ФДМУ. Тому не можна виключити зацікавленості  керівництва ФДМУ у проведенні дій, які відповідали інтересам власника ТОВ «Генавіаінвест», але шкодили інтересам держави та  розвитку авіакомпанії «АероСвіт».

Крім того, в аналітичному дослідженні вказується, що «АероСвіт» до кризи призвело також несприятливе економічне середовище для розвитку пасажирських авіаперевезень і відверто нелояльна позиція держави по відношенню до  національних авіаперевізників.

Відділ економіки
 «Урядовий кур’єр» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua