У сфері вітчизняної культури вже є перші надбання після підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Вони, так би мовити, стартові. Далі все залежатиме від того, як ми використаємо можливості, надані Євросоюзом.

Ідеться про те, що після залучення до програми «Креативна Європа» нашій державі дозволено не сплачувати вступного внеску. Після підписання відповідної угоди і створення тематичного бюро наші митці зможуть подавати заявки на грантові програми. Щоб робити це кваліфіковано, Міністерство культури проводитиме з січня наступного року відповідні тренінги.

Про це зокрема йшлося на експертній зустрічі в Будинку уряду «Імплементація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в культурній галузі». Заступник міністра культури Світлана Фоменко наголосила, що це нова тема і для нас, і для Європи. Ніде правди діти: культуру розглядають і фінансують у нас за залишковим принципом. Культура в Європі впливає на розвиток економіки. Такий досвід маємо впроваджувати. Водночас, наголосила посадовець, Євросоюз не втручається у формування національної культури. Він допомагатиме зокрема розв’язувати фінансові проблеми і долати дефіцит відповідних навичок. Такий підхід допомагатиме формувати національну політику і дає вектори розвитку, загальні для Європи. В Угоді про асоціацію питанням культурних обмінів, співпраці, розвитку креативних індустрій присвячені відповідні статті. Для втілення планів у життя, підкреслив директор громадського об’єднання «Агенція культурних стратегій» Микола Скиба, зроблено перші кроки партнерства держави з громадськими і комерційними структурами.

Експертна зустріч вийшла конструктивною і цікавою, оскільки заступник міністра не лише інформувала про плани і їх втілення в життя, а й прагнула почути думки й пропозиції з місць. Їх було багато, і всі істотні. Скажімо, одесити поставили, на перший погляд, просте запитання: «Яка традиція об’єднує всю Україну?» Називали свята, весілля. А чи скрізь їх дотримуються? Вносили пропозиції поліпшити навчання мистецтва в школах, опрацювати глибоке визначення української культури, запровадити проект «Талановиті українці». Без цього й багато чого іншого, стверджували учасники розмови, з імплементацією угоди нам буде важко впоратися.

У дискусії, що виникла, всіх об’єднувала думка: для відродження і розвитку культури має змінитися ставлення влади до неї. З падчерки вона має стати рідною дочкою на всіх рівнях управління.