"Курсоутворення зі спекулятивним присмаком"

Олег ГРОМОВ
1 березня 2014

Гривню неабияк лихоманить. Так, у середу 26 лютого на міжбанку було подолано історичний рекорд падіння української гривні — торги щодо долара закрилися на позначці 10,33—10,50.

Проте новий Еверест національної валюти не змусив довго на себе чекати. Уже в четвер, 27 лютого, на Міжбанківському валютному ринку України торги щодо долара відкрилися зростанням котирувань: 10,45—10,65. А станом на 12.00 вони зросли до 11,40. Зазначимо, що Нацбанк цими днями з інтервенціями валюти так і не виходив на міжбанк. Такого не було навіть на початку великої економічної кризи 2008—2009 років.

Цифри міняються щодня. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Однак на радість усім уже в п’ятницю, 28 лютого ситуація на міжбанку докорінно змінилася: торги щодо долара відкрилися котируваннями 10,3-10,8, а о 14.30 годині ці показники знизилися до 9,0-9,65.

Чому так поводився ринок? Експерти пояснюють це вкрай негативне явище тим, що населення розпочало активно міняти свої заощадження у гривнях на тверду стабільну валюту — долари і євро. Так, за словами директора Центру світової економіки та міжнародних відносин НАН України Олега Устенка, лише в січні населення закупило 2 мільярди доларів. «Для порівняння мушу сказати, що в критичні періоди 2008—2009 років попит на валюту становив 1,5 мільярда доларів», — зазначив він.

Голова Нацбанку Степан Кубів погоджується з колегою і додає, що за лютий українці зняли з депозитів близько 30 мільярдів гривень, що становить 7% усіх вкладів, і майже на всі ці кошти купили долари. Це і призвело до такого драматичного погіршення ситуації з курсом національної валюти.

Не відстають у цьому й підприємства, які також потребують валюти для зовнішньоекономічних розрахунків. Дехто з експертів винуватить у цих негараздах не переляканих пересічних людей, а фінансово-банківський сектор.

Так, голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що, коли триває політична криза та безвладдя, банкіри й підприємці використовують цей момент для спекулятивних операцій. На його думку, цьому може покласти край вдумлива політика новосформованого уряду, який повинен провести розслідування фінансових спекуляцій.

Слід сказати, що саме зниження курсу гривні щодо долара на міжбанку 28 лютого багато експертів пов’язують з тим, що спекулянти злякалися можливого покарання від Нацбанку та уряду.

Однак це не вплинуло на зниження курсу гривні в обмінниках та банках, більше того, він 28 лютого зріс в середньому на 35-75 копійок.

Пан Новак переконаний: якщо є зайві гривні, то не слід купувати долари, а краще придбавати англійські фунти стерлінгів або швейцарські франки.

Втім, більшість експертів налаштовані оптимістично. Так, на думку заступника голови правління банку «Фінанси та кредит» Ігоря Львова, як тільки у країну після формування нового уряду підуть кредити від МВФ, ситуація повернеться до звичайної — долар коштуватиме 8,5—8,7 гривні. Таке, вважає експерт, може бути вже у березні. А поки що ситуація на валютному ринку лишається досить складною. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua