"Лави мільйонерів розширюються"

Катерина МАЦЕГОРА
6 червня 2013

БРИФІНГ. Протягом п’яти місяців до зведеного бюджету сплачено 172,8 мільярда гривень платежів. Таку інформацію озвучив, спираючись на оперативні дані за січень—травень 2013 року, міністр доходів і зборів Олександр Клименко. «Темпи виконання державного бюджету повністю відповідають економічним макропоказникам та економічним показникам держави. За п'ять місяців до бюджету надійшло майже на 3,4 мільярда гривень більше, ніж торік», — акцентував він, додавши, що об’єднання митної і податкової баз дало змогу впровадити ефективні механізми детінізації.

А підбиваючи підсумки деклараційної кампанії цього року, міністр заявив, що в 2012 році 630 тисяч громадян нашої країни задекларували доходів на 48 мільярдів гривень. Цей показник на 11 мільярдів гривень більший, ніж торішній.

Цього року Україна поповнилася тисячею мільйонерів. А доходи, які перевищують мільйон гривень, задекларували понад три тисячі осіб. Має в цьому році держава й чотирьох офіційно задекларованих мільярдерів. За словами Олександра Клименка, один із них живе на Тернопільщині, другий — в Києві, а решта двоє — з Донеччини.

Окрім цього, на брифінгу очільник відомства заявив про намір запровадити електронний кабінет платника податків. «Ми запустимо такий сервіс до початку наступної деклараційної кампанії. Завдяки ньому платник податків зможе отримати всі необхідні відомості щодо його минулорічної сплати й звірки з податків, а також матиме змогу заповнювати дані декларації та вести цей облік на технічних ресурсах міністерства», — роз’яснив суть нововведення Олександр Клименко. — Цим сервісом скористалися понад 68 тисяч фізичних осіб і 198 тисяч фізичних осіб-підприємців, які надали до міністерства свої декларації в електронному вигляді із застосуванням безкоштовного електронного ключа».

Олександр Клименко наголосив, що міністерство готове відстрочити штрафи за невстановлені касові апарати. Однак, незважаючи на це, відомство від цієї системи контролю не відмовлятиметься, адже система контролю доходів за допомогою касових апаратів замінює фактичні перевірки бізнесу.

Також зі слів Олександра Клименка стало зрозумілим, що міністерство не запроваджуватиме додатковий податок на приватно-грошові перекази, однак наполягатиме на зменшенні податку на додану вартість. Аргумент — зниження ставки податків стимулюють детінізацію і сприяють розширенню бази оподаткування.

Насамкінець урядовець заявив, що його відомство залучатиметься до контролю за якістю ввезених нафтопродуктів відомих брендів. А сам контроль сприятиме збільшенню надходжень до бюджету і захищатиме вітчизняного споживача від неякісного імпорту палива.

«У нас є 69 стаття Митного кодексу, яка зобов'язує класифікувати товар. У нас є одна лабораторія і відділення за регіонами. Міністерство доходів і зборів контролюватиме якість палива на кордоні, податковими агентами з реалізації якого є відповідні АЗС. Вони повинні далі контролювати цей процес», — резюмував він.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua