"Легковажність здоров’ю не товариш"

Олег ЧЕБАН
25 квiтня 2014

У Вінниці епідемічна ситуація з туберкульозу залишається нестійкою. За минулий рік на активні його форми захворіло 148 осіб. Більш як половина — люди віком 18—40 років, тобто працездатне населення. Тим часом головний державний санітарний лікар міста Олександр Сорочан вкрай стурбований значною кількістю відмов від проведення туберкулінодіагностики. 

Зауважимо, що в рамках міських програм «Здоров’я вінничан» та імунопрофілактики і захисту населення від інфекційних хвороб протягом двох останніх років в лікувально-профілактичні заклади міста придбано 6 рентгенологічних апаратів та 6 флюорографів.

«Насторожує те, що кількість хворих на туберкульоз збільшується, а значна кількість людей, хворих на цю недугу, — працездатного віку. Велику увагу надамо питанням щеплення, якісній діагностиці та ефективному лікуванню. Гадаю, що спільними зусиллями нам вдасться стабілізувати ситуацію», — зазначив перший заступник міського голови Володимир Кістіон.

Виконавчий комітет міськради затвердив план відповідних заходів на 2014—2016 роки. Увагу акцентуватимуть на впровадженні нових ефективних методів профілактики, лікування і медико-соціальної реабілітації хворих. Наприклад, впроваджуватимуть сучасні додаткові методи діагностики туберкульозу серед ВІЛ-інфікованих за допомогою комп’ютерної томографії, біопсії, УЗД та фібробронхоскопії. Поліпшать якість лабораторної діагностики туберкульозу в лікувально-профілактичних закладах міста. Для лікарів первинної ланки, психологів та соціальних працівників громадських організацій з питань профілактики, діагностики та лікування цієї хвороби проведуть навчальні семінари. А міська комісія з питань боротьби з туберкульозом відтепер збиратиметься на засідання щокварталу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua