"Листи в Росію "

Олена ІВАШКО
3 жовтня 2014

У Миколаєві відбулася незвичайна акція, ініціаторами якої виступили студенти Міжнародного класичного університету, школи і дитячого садка «Гіпаніс». Діти дали старт Всеукраїнському руху народної дипломатії «Напиши лист до Росії. Збережи мир». З початку навчального року учні освітнього комплексу почали писати листи, малювати картини на тему мирного життя.

Емблема акції закликає до миру. Фото автора

У дитячих творах — відомі казкові персонажі, символічні кольори обох держав, сонце, веселки, заклики до дружби та миру, написані доступною дитячою мовою. Так, дівчинка Поліна з дитячого садочка демонструє свій малюнок, на якому зображено кота Леопольда з відомим гаслом «Давайте жити дружно», а її подруга чотирирічна Саша пояснює: «Ми надішлемо малюнки росіянам, щоб вони зрозуміли, як ми хочемо миру».

Школярі середніх та старших класів у листах розповідали правду про те, як живуть у незалежній Україні, що у нас ніхто не бажає війни, і пропонували об’єднатися, щоб колись нарешті знову стати «братами й сестрами». Свої листи вони сканували й у такому вигляді відіслали електронною поштою ровесникам. Усього надіслано листів на тисячу адрес.

Одночасно із відсиланням листів у комп’ютерному залі закладу відбувся скайп-зв’язок з 20-річним студентом першого курсу Московського авіаційного інституту імені Орджонікідзе Євгеном Орловим. Хлопець із великим інтересом поставився до акції українських студентів і школярів. Проте під час спілкування з’ясувалося: молодик не вірить у те, що з Україною воює Росія, він вважає, що в нас громадянська війна. Пояснив свою позицію тим, що не має переконливих доказів присутності російських військ на території України. Йому теж передали архіви дитячих малюнків та листів, які він пообіцяв разом з друзями роздрукувати та рознести по поштових скриньках жителів Москви. Сам він повідомив, що з 1 жовтня його призивають до лав російської армії, і якщо він переконається в агресії Росії, то перейде на бік України.

Учні Миколаєва сподіваються, що інформаційну блокаду росіян слід проривати і засобами народної та дитячої дипломатії. Вони розраховують, що до їхньої ініціативи долучаться діти з інших областей країни. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua