"Літо без «Артека»"

Світлана ГАЛАУР
21 червня 2014

Цього літа в Харківській області планують оздоровити понад 200 тисяч дітей. Таку цифру озвучили під час засідання обласного штабу з питань організації оздоровлення та відпочинку дітей, який традиційно напередодні літніх канікул відбувся в обласній державній адміністрації. Про пріоритети нинішньої оздоровчої кампанії розповів директор Департаменту у справах молоді та спорту Харківської ОДА Дмитро Перепелиця.

Він нагадав, що за підсумками минулорічної оздоровчої кампанії область було визнано першою в трійці лідерів серед регіонів України. Торік оздоровленням та відпочинком також вдалося охопити понад 200 тисяч юних слобожанців, а це 96,7 % загальної кількості дітей Харківщини від 7 до 16 років, зокрема 131 тисяча (91%) дітей соціально незахищених категорій. На фінансування усіх оздоровчих заходів було витрачено близько 232 мільйони гривень. «Важливо, щоб 2014 рік не став винятком. Згідно з оперативними плануваннями, наданими кожною адміністративною одиницею області, влітку 2014 року планується оздоровити 200 782 дитини, зокрема 129 746 дітей, які належать до соціально незахищених категорій населення. Ми сподіваємося, що цього року казначейство забезпечить безперебійну оплату платежів, що уможливлюють роботу дитячих таборів і оздоровниць», — зазначив Дмитро Перепелиця.

За його словами, цього року в області запрацювали 825 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, із яких — 36 таборів. «Однак через нестачу фінансування виникли певні проблеми в оздоровчому комплексі «Харківський фізико-технічний інститут», таборі «Ялинка» у Валківському районі, «Чайка» Державного вищого училища фізичної культури №1, «Політ» заводу «Південкабель», «Факел», «Ромашка», КП «Харківводоканал», «Лісовий вогник» Харківського державного авіаційного виробничого підприємства», — сказав Дмитро Перепелиця.

Власне, з року в рік проблеми одні й ті ж — брак фінансування і всілякі законодавчі колізії. Так, багатьом таборам не надають пільги з оплати місцевих податків і зборів, плати за землю. Брак пільг для 19 дитячих оздоровниць позначається на вартості їхніх путівок, пояснює директор департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації. Існує і проблема в оформленні актів на землю: із 36 таборів у квітні 11 ще актів не мали.

Що ж до оздоровлення дітей на Чорноморському узбережжі, то 86 маленьких харків’ян уже відпочивають в Одесі в центрі «Молода гвардія». Днями до них приєдналася ще одна додаткова дитяча група із 43 осіб. А ось в «Артек» слобожанські діти цього року не поїдуть. Навіть соціально незахищені групи — сироти, інваліди та діти, батьки яких брали участь у ліквідації катастрофи на Чорнобильській АЕС, — не зможуть там відпочивати. Цей та інші найпопулярніші кримські оздоровчі заклади закриті для українських дітей у зв’язку з політичною ситуацією. Однак пропозиції морського відпочинку існують. Крім Одеси, є можливість відвезти дітей на Азовське море чи в Херсон. Там теж морське повітря, а вартість путівок значно менша.

Те, що відпочинок дітей цього літа буде менш затратним, підтвердив і начальник Харківського обласного відділення Фонду соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності Василь Дудченко. За його словами, нині путівки в оздоровниці України в середньому подешевшали на 419 гривень.

— Попри соціально-політичну ситуацію, важливо зберегти досягнуті раніше результати, гарантувавши всім дітям Харківського регіону повноцінний відпочинок та оздоровлення, — сказав в. о. заступника голови Харківської облдержадміністрації Юрій Георгієвський. Він наголосив, що пріоритетами оздоровчої кампанії 2014 року в Харківському регіоні залишаються — збереження високих показників оздоровлення дітей, належного рівня фінансування, а також безпека оздоровлення та організованого відпочинку дітей. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua