Так, у  Вармінсько-Мазурському воєводстві Польщі пройшов фестиваль «Калинові мости», на якому  Гран-прі  серед телевізійних програм отримав фільм Рівненської ОДТРК «Літописець свого простору» про життя і творчість письменника та громадського діяча Уласа Самчука (автор Олексій Бухало, режисер Василь Рябунець), серед радіопрограм — передача Вінницької ОДТРК «Під одним дахом, на одній землі» (автор Світлана Кравінська, звукорежисер Оксана Кравчук).

У номінаціях телепрограм «Європейські шанси України»,  «Будуймо майбутнє разом», «Одне серце — дві Батьківщини»,  «Пам’яті предків», «У дзеркалі довкілля» першість відповідно  здобули творчі колективи таких  програм: «Вектор економіки. Європейський шлях Донеччини» Донецької ОДТРК,   «Європейський дім» Рівненської ОДТРК,   «Бабуня з дитячих снів» Херсонської ОДТРК, «Скіфія» та «Життя навпіл» Луганської ОДТРК,    «Пошук месії. Бруно Шульц» Всесвітньої служби УТР,  «Трагедія. Тополь-1» Національної телекомпанії України.

У номінації радіопрограм «Будуймо майбутнє разом» звання лауреата присуджено творчому колективу програми «Пробудження Бруснівського ангела» Львівської ОДТРК; у номінації «Одне серце — дві Батьківщини» — творчому колективу програми «Портрети: Лев Дячук-Ставицький» Луганської ОДТРК; у номінації «Пам’яті предків»  — творчому колективу програми «Під всеоб’єднуючим заступництвом твоїм» Рівненської ОДТРК; у номінації «У дзеркалі довкілля» — творчому колективу програми «Екологічний рух» Донецької ОДТРК.

У Вінниці пройшов ХХІІ Міжнародний дитячий фестиваль аудіовізуальних мистецтв «Кришталеві джерела». Тут державні телерадіокомпанії також отримали низку нагород Так, передача «Разом» Полтавської ОДТРК «Лтава» здобула першість у номінації «Інформаційна телепередача», а кращим професійним митцем у цій категорії визнано Лідію Редькович з її телепрограмою «Маленька перерва» (Харківська обласна державна телерадіокомпанія).

У номінації «Культурно-мистецька телепередача» друге місце посіли Хмельницька державна ТРК «Поділля-Центр» зі своїм проектом «Малявочки» та представниця Харківської ОДТРК Катерина Трегуб як професійний митець (телепередача «Молодіжний портал»).

Також дипломами третього ступеню нагороджено Чернівецьку ОДТРК за телепередачу «Міні-мікс» та ДО «Криворізька РДТРК «Криворіжжя» за телепередачу «Нова хвиля» у номінації «Культурно-мистецька телепередача».

Дипломантами конкурсної програми фестивалю стали телегрупи Волинської ОДТРК та ДТРК «Крим».

Перемоги здобули і програми державних радіомовників. Це, зокрема,  дитяча радіостудія Волинської ОДТРК за радіоказку «Дитячий дивосвіт» (перше місце у номінації «Культурно-мистецька радіопрограма», молодша та середня вікові групи). Криворізька ДТРТРК «Криворіжжя» посіла друге місце у номінації «Культурно-мистецька радіопрограма» серед професійних митців за радіопрограму «Велике серце малої пташки» та третє місце у номінації «Публіцистична радіопрограма» серед професійних митців за радіопрограму «Молоді науковці і петриківські  традиції». ТВО радіопрограм «Рівне ФМ 87,8» Рівненської ОДТРК отримала третє місце за радіопрограму «Ням-ням» у номінації «Культурно-мистецька радіопрограма».

На цьогорічних «Кришталевих джерелах» представлені майже всі регіони країни.

ФЕСТИВАЛЬ У ЦИФРАХ

Загалом на конкурс (телебачення, радіо, кіно, фото)  було подано понад тисячу робіт. Так, до оргкомітету надійшли 120 заявок на конкурс кіно- і телефільмів, 108 телепередач, 59 радіопрограм і 775 фоторобіт.

У фінальних заходах фестивалю взяли участь понад 200 осіб – це діти, що навчаються в гуртках, Палацах творчості, студіях при професійних телерадіокомпаніях, їхні наставники, студентська молодь і професійні митці, які створюють програми, передачі, теле- і кінофільми для дитячої аудиторії.

ДОВІДКА «УК»

Нагадаємо, що організатори фестивалю — Ольштинське відділення об’єднання українців у Польщі та Рівненська обласна державна телерадіокомпанія. Щороку цей творчий форум проходить під патронатом Держкомтелерадіо України та за підтримки Рівненської облдержадміністрації і маршалка Вармінсько-Мазурського воєводства Яцека Протаса.

На конкурс цього року було подано 38 телевізійних творів та 24 радіопередачі, а участь у ньому взяли журналісти з 17 областей України, Білорусі, Латвії та Польщі.