"Литва не боїться Росії та готова захищатися, як українці - Грібаускайте"

24 листопада 2014

Литва не боїться нападу Росії, оскільки є членом НАТО та готова захищатися, як Україна.

Про це повідомила Президент Литви Даля Грібаускайте в інтерв'ю на 1+1, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми вже увійшли до усіх спільнот наших західних союзників у НАТО, ЄС і готові захищати себе, так само як присвячують своє життя захисту своєї Вітчизни громадяни України. Так, є країна, яка здатна переступити через будь-який міжнародний закон, брутальна, агресивна, але ми не боїмося, ми знаємо цього сусіда. Ми жили під його окупацією півстоліття, але ми ніколи і нізащо не дамо нікому окупувати нас знову», сказала Грібаускайте.

На її думку, Росія не наважиться нападати на балтійські країни.

«Ми зараз говоримо суто теоретично, я думаю, Росія навіть не спробує піти на балтійські держави, бо ми члени НАТО. Рішення Уельського саміту чітко показали, як саме Альянс готується підвищувати свою обороноздатність. Йдеться про регіональні країни країни Балтії, Польщу. Авіапатрулювання на сьогодні день вже потроєне», сказала Президент Литви.

Водночас Грібаускайте повідомила, що Литва наступного року збільшить оборонний бюджет на 40%

«Ось що дає членство в НАТО безпеку і колективну оборону, але ми не чекаємо, що хтось там захистить нас. Ми самі підвищуємо оборонний бюджет наступного року на 40%, створюємо власні сили швидкого реагування, які вже почали працювати з 1 листопада. Якщо щось станеться на наших кордонах, ми відповімо впродовж 24 годин», пояснила Президент Литви.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua