"Лозова: територія, безпечна для життя"

Лора ВОВК
30 серпня 2013

Відстань від 61-го арсеналу Збройних сил України до міста Лозова на Харківщині — 1,2 кілометра. На його технічній території (247 гектарів) зберігалося майже 93 тисячі тонн ракет, артилерійських, мінометних, танкових і стрілецьких боєприпасів і піротехнічних засобів. 27 серпня 2008 року внаслідок надзвичайної ситуації частина з них здетонувала та її розкидало технічною територією. Через термічний і механічний вплив боєприпаси дістали підвищений ступінь небезпеки і могли самоспрацювати.«Свіжі» дані щодо цієї теми озвучив у ході засідання уряду під час брифінгу голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських: «Піротехнічні підрозділи нашого відомства очистили від боєприпасів 227 гектарів технічної території 61-го арсеналу Збройних сил України».

Він нагадав представникам ЗМІ, що очищення території арсеналу триває з 2011 року. Дії розпочалися згідно із затвердженою Кабміном Державною цільовою екологічною програмою ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території арсеналу Збройних сил в місті Лозова Харківської області на 2011—2013 роки. «Мета цієї програми — очищення від боєприпасів 247 гектарів технічної території арсеналу та знешкодження майже 30 тисяч тонн боєприпасів. Виконання робіт покладено на Державну службу з надзвичайних ситуацій», — підкреслив посадовець.

Михайло Болотських також поінформував присутніх, що для виконання поставленого урядом завдання відомство сформувало піротехнічний підрозділ. 165 осіб, застосовуючи 45 одиниць інженерної та спеціальної техніки, очищують арсенал від боєприпасів шляхом контрольованого підриву, знешкодження боєприпасів і вивезення безпечних решток.

Виконані піротехніками роботи значно зменшили рівень небезпеки для навколишніх населених пунктів. Нині рятувальники повністю контролюють ситуацію на території арсеналу. Тож до кінця 2013 року всю технічну територію арсеналу буде повністю очищено і вона стане безпечною.

«Для виконання завдань зі знешкодження вибухонебезпечних предметів (зокрема це й залишки часів світових війн) у ДСНС працює близько 500 піротехніків. Це 2 частини піротехнічних робіт та 39 груп розмінування, — акцентував посадовець. — Щодня наші підрозділи знешкоджують у середньому 150 боєприпасів часів минулих війн, а щороку — понад 100 тисяч вибухонебезпечних предметів, очищуючи майже 4 тисячі гектарів території України».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua