Таке обмеження не випадкове. Адже в листі, яке нині скидають дерева, накопичилося чимало шкідливих хімічних елементів і канцерогенних сполук, що при спалюванні потраплятимуть в повітря. А звідти — в легені лучан.

— Контролюватиме виконання відповідного розпорядження Луцького міського голови Миколи Романюка муніципальна дружина, працівники якої у вересні—жовтні патрулюватимуть місто до 22-ї години, — розповів радник міського голови Борис Сорока. — Вони мають надійний інструмент впливу. Адже за самовільне спалювання відходів, опалого листя, рослинності та її залишків нашим законодавством передбачено штраф для громадян у розмірі від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (або від 340 до 1360 гривень). А для посадових осіб він ще більший — від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850—1700 гривень).

А головне — в обласному центрі з року в рік удосконалюють систему вивезення відходів на полігон, де їх утилізують. Житлово-комунальні підприємства цієї осені також мають визначитися з місцями для компостних ям, аби потім використовувати опале листя як добрива. Не стоїть осторонь і Держекоінспекція. Її працівники розмістили на білбордах соціальну рекламу, яка нагадує про шкоду від спалювання листя, і постійно проводять рейди. Адже в місті є тисяча хворих на астму та понад дві тисячі — на хронічний бронхіт. А ці люди особливо чутливі до чистоти повітря. Порівняно з минулими роками кількість охочих палити сміття у вогнищах значно зменшилася. Адже міська влада також через ЗМІ повідомила людям номери телефонів відповідних контролюючих служб, працівники яких тепер значно оперативніше реагують на скарги містян.