"Луганщина: мірошники намагаються стримувати ціни"

Олена ОСОБОВА
7 березня 2015

Ситуацію з ціною на хліб на контрольованій Україною території Луганської області роз’яснив директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Андрій Скубак. Він зауважив, що коливання курсу валют позначилися на вартості пшениці та цукру, але, попри це, мірошники намагалися стримувати відпускні ціни. За лютий в області хліб подорожчав, але незначно: хліб із пшеничного борошна першого сорту — на 3,7%, хліб житній — на 2,3%. Поки що подальшого підвищення цін у департаменті не очікують.

«Наприкінці січня пшениця другого класу з початком сезону подорожчала на 50%, але борошно — лише на 27. Хоча ціну борошна переважно формує ціна зернової сировини, хліб входить до переліку товарів, на котрі без погодження ОДА ціна не може суттєво підвищуватися, — підкреслив Андрій Скубак. — Влада має намір контролювати питання виробництва хлібобулочних виробів, — запаси зерна дають нам змогу це робити».

Щодо недавнього ажіотажного попиту на цукор, гречку та інші товари, то, за словами директора департаменту, через зростання курсу долара багато постачальників  чекали його стабілізації і не завозили товар у магазини. «Цінова політика перебуває під контролем ОДА. В області достатньо запасів основних груп продовольчих товарів для забезпечення попиту», — зазначив він.

Андрій Скубак каже, що за підсумками аналізу ситуації готуються матеріали для звернення до Антимонопольного комітету. Він вважає, що треба бути відвертими з людьми — ситуація в економіці дуже складна: за прогнозами, 2015-й буде роком виживання. І лише наприкінці року ймовірна стабілізація економічної ситуації. До того ж стан справ на Луганщині такий, що на підконтрольній Україні території області залишилися 83 підприємства переробної промисловості, решта (567) — на території, яку контролюють бойовики «ЛНР». Це не може не позначитися на економіці. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua