"Луганщина: на іспити через блокпост"

Олена ОСОБОВА
4 лютого 2015

У школах на підконтрольній українській владі частині Луганщини в 11-х класах пройшов незвичайний урок інформатики на тему «Реєстрація на ЗНО-2015». На жаль, школярам, які опинилися на окупованій частині області, в тонкощах програми реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання 2015 року доводиться розбиратися самостійно. У самопроголошеній «ЛНР» керівники системи освіти заявили про перехід на 5-бальну систему оцінювання (замість 12-бальної), там заборонено викладання історії України. То що робити юнакам та дівчатам, які хочуть отримати український атестат?

За словами директора профільного департаменту Луганської облдержадміністрації Ірини Цимбал, треба зареєструватися на ЗНО й оформити екстернат. «Усі начальники відділів освіти міст і районів, директори шкіл знають і розуміють, що екстернатна форма у нас цього року буде дуже затребувана, оскільки не підконтрольна українській владі територія не гарантує отримання документів про освіту. Тому багато батьків, діти яких вступатимуть в українські виші, хочуть отримати документ. Усі школи прийматимуть заяви на екстернат», — каже Ірина Цимбал.

Що стосується складнощів перетину лінії зіткнення, переїзду на українську частину області, то керівник департаменту освіти висловила надію, що посилення пропускного режиму між територіями — тимчасовий захід. Керівники української Луганщини розглядають варіанти розв’язання проблеми, тож питання проведення ЗНО для старшокласників області обговорювали і з делегацією ЮНІСЕФ, яка під керівництвом фахівця у галузі освіти Ойвінда Вістрома відвідала схід країни.

За його словами, проблема безпеки дітей, що живуть на не підконтрольних Україні територіях і хочуть взяти участь у ЗНО, викликає особливу тривогу саме через те, що їм для цього доведеться перетинати лінію розмежування. За словами Ойвінда Вістрома, він порушить це питання у Міністерстві освіти і науки України, і така розмова має там відбутися найближчим часом.

На підконтрольній українській владі частині Луганщини в цьому році 3455 випускників. З них для проходження ЗНО вже зареєструвалося майже півтори тисячі осіб. Скільки буде учнів, які проживають на тимчасово окупованих територіях та зважаться подолати всі бар'єри на шляху до знань, стане ясно вже до 21 березня, коли заплановано проведення пробного тестування з української мови та літератури. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua