"Луганщина: у новий рік без боргів"

Олена ОСОБОВА
6 сiчня 2015

Голова ОДА Геннадій Москаль затвердив тимчасовий розпис обласного бюджету краю на 2015-й.

Луганщина — єдина область України, де обласна рада так і не спромоглася зібратися на засідання навіть заради соціальних виплат жителям краю. Тож у зв’язку з відсутністю цього представницького органу місцевої влади та неможливістю зібрати депутатів голова облдержадміністрації Геннадій Москаль підписав розпорядження про затвердження тимчасового розпису обласного бюджету на 2015 рік.

«Згідно із цим розписом, фінансування бюджетних установ з обласного бюджету до його затвердження здійснюватиметься в обсязі однієї дванадцятої затвердженого обсягу видатків на 2014 рік (крім капітальних видатків), — повідомляє Геннадій Москаль. — Це дасть змогу у повному обсязі забезпечити виплату заробітної плати, придбання харчування, медикаментів, соціальні виплати та фінансування інших захищених статей по бюджетних установах, які розташовані (переміщені) на території, підконтрольні українському уряду».

Стосовно долі обласної ради, то Геннадій Москаль на підсумковій прес-конференції підкреслив, що звертатиметься з цього приводу в суд.

«У цивільному праві це називається встановленням судом факту, що має юридичне значення. Ми повинні надати матеріали, свідчення двох-трьох депутатів, які підтвердять у суді, що облрада не збиралася», — розповів Геннадій Москаль. За його словами, тоді суд встановить, що облради як такої не існує.

Попри те, що депутати залишили жителів краю один на один із проблемами фінансування, 2015-й Луганщина зустрічає без боргів перед бюджетниками та пенсіонерами. «Повністю виплачені також «дитячі гроші» та інші соціальні виплати (всього 14 видів матеріальної допомоги за шістьма законами), — запевняє Геннадій Москаль. — Крім того, виплачено понад 5 мільйонів гривень на компенсацію за проживання особам, які тимчасово переселені із зони Антитерористичної операції».

Слабку, але все-таки надію вселяє й відновлення життєдіяльності промисловості в області. Напередодні Новорічних свят відновив роботу сєвєродонецький «Азот», який є не тільки бюджетоутворювальним для нового обласного центру, а й одним з основних підприємств краю, що визначають його економіку в цілому. За словами Геннадія Москаля, тепер підприємство випускає продукцію, яка дуже потрібна аграріям. А як відомо, буде хліб — буде й пісня.

«Хочу поздоровити вас усіх. «Азот» — запрацював. Я особисто приніс перший мішок з мінеральними добривами і дочекався, доки вийде перша тонна. Ми знайшли надлишок електроенергії для заводу. Це абсолютно не зачіпає інтереси населення — у нас єдина область в Україні, яка не має віялових відключень», — розповів Геннадій Москаль.

За словами голови облдержадміністрації, мінеральні добрива «Азоту» вже надходять в аграрні райони Луганщини. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua