"Львівщина: шевченківську світлицю виокремив яворівський стиль"

Оксана МЕЛЬНИК
17 сiчня 2015

Бірківська школа на Львівщині стала третьою, де відкрито музей-світлицю Кобзаря, шостою за рахунком школою, названою його ім’ям, та одинадцятою, на подвір’ї якої встановлено погруддя Тарасові Шевченку. Ще недавно Бірки були невеликим селом неподалік Львова, а нині розбудовуються. Та й нова школа тут — справжнісінький палац знань з 25 навчальними класами, всіма предметними кабінетами, дитячим садком. Якщо тепер в ній навчається понад 380 учнів, то вже за рік-два, підрахували в селі, за парти сідатимуть 600!

Будівництво школи ще тривало, а група ентузіастів, яку згуртував письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Роман Лубківський, уже працювала над концепцією Шевченкової світлиці. Адже будівля — лише півсправи, не менш важливі цінності, на яких виховуватимуть молоде покоління.

— Шевченко присутній у долі й повсякденному житті України, — каже Роман Лубківський. — Адже його твори в цей складний час актуальні як ніколи.

Непросто було, звісно, створити музей у сільській школі, аби він був, як кажуть, живим і цікавим.

— Коли почали обладнувати світлицю, хотілося зробити щось особливе, — згадує лауреат Державної премії України в галузі архітектури Орест Скоп, — щоб зацікавило дітей і водночас відрізнялося від інших музеїв.

Таким виграшним елементом, зазначають відвідувачі, став дерев’яний світильник у стилі традиційного яворівського розпису, на кожному боці якого — рядки із Шевченкового вірша «Садок вишневий коло хати». Виготовили його учні художнього коледжу в селищі Івано-Франкове Яворівського району.

Органічно вписалися в музей і реанімовані Орестом Скопом розписи «Світочі української писемності»: 30 років тому лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка художник Володимир Патик зробив їх на замовлення Спілки письменників, однак змінити інтер’єри не встигли, тож шкільному музеєві пощастило отримати оригінальну роботу талановитого маляра.

Поповнення музею триватиме: вихованці сільської школи готуються до форуму шкіл, удостоєних імені Великого Кобзаря. У колі ровесників України й Польщі їм буде про що розповісти. І не випадково цей Шевченківський куточок у Бірках Роман Лубківський назвав духовною брамою України: прикордонна Яворівщина відкриває нам шлях до Європи і з Європи до нас.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua